Amerikankama zlato u sprintu, Bjergenova za istoriju!

Nordijsko skijanje 21. feb. 201811:30 > 11:32
Podeli:
Lars Baron/Getty Images

Američke skijašice Kikan Rendal i Džesika Digins osvojile su zlato u timskom sprintu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, a trku je obeležila i Norvežanka Marit Bjergen, koja je postala najuspešniji zimski sportista u istoriji.

Rendalova i Diginsova su trku završile u vremenu od 15 minuta, 56 sekundi i 47 stotinki i tako osvojile prvu medalju za svoju zemlju u skijaškom trčanju u ženskoj konkurenciji. Njih dve su za 19 stotih delova sekundi pobedile Šveđanke Šarlot Kalu i Stinu Nilson.

Na podijumu su im se pridružile Bjergenova i Maiken Kaspersen Fala, koje brane Norveške, a u cilju su imale tri sekunde zaostatka u odnosu na nove olimpijske šampionke.

Odluka o pobednicama pala je posle poslednje izmene, kada je Diginsova uspela da nadmaši Kalu i Falu. Bjergenova je držala Norvežanke na čelu do tada, ali je američka skijašica u ključnom trenutku napala, pratila ju je i Šveđanka, a Fala nije imala šanse protiv njih.

Al Bello/Getty Images

Ipak, Bjergenova za utehu ima to što je pretekla svog sunarodnika Olea Ejnara Bjerndalena na listi najuspešnijih sportista na Zimskim olimpijskim igrama svih vremena. Bjerndalen je tokom karijere osvojio 13 medalja, a norveška skijašica sada ima jednu više od njega. 

Bjergenova ima sedam zlata, četiri srebra i tri bronze, a ima šansu da osvoji još jednu medalju jer je za nedelju zakazana trka na 30 kilometara, u kojoj brani titulu. U dosadašnjem delu Igara u Pjongčangu osvojila je po jedno zlato i srebro, uz dve bronze.

Amerikanke su došle do svojih prvih medalja u karijeri, dok su se švedske skijašice već našle na podijumu u Pjongčangu. Nilsonova je osvojila zlato u individualnom sprintu, kao i srebro u štafeti, dok se Kala okitila zlatom u skijatlonu i srebrom na deset kilometara slobodno i štafeti.

Skijašice koje su se našle na podijumu pratile su Šveđanke, Finkinje i Slovenke, koje su imale nešto manje od 32 sekunde zaostatka. Boje Slovenije branile su Alenka Čebašek i Anamarija Lampič.