Bjergenova: Da mi je neko 2002. godine rekao…

Podeli:
Al Bello/Getty Images

Norveška skijašica Mairt Bjergen rekla je da joj je teško da razume šta je postigla pošto je u sredu ispisala nove stranice istorije i postala najuspešniji sportista u istoriji Zimskih olimpijskih igara.

Bjergenova se okitila bronzom u timskom sprintu, što je bila njena 14. medalja u karijeri, kojom je pretekla svog sunarodnika Olea Ejnara Bjerndalena.

Norvežanka, ipak, ima jedno zlato manje od legendarnog bijatlonca, ali je u nedelju čeka odlična šansa da to učini, pošto brani titulu na 30 kilometara. Na taj način bi se zacementirala na prvom mestu ispred Bjerndalena, legendarnog skijaša Bjerna Delija sa 12 medalja, od kojih je osam zlatnih, i holandske klizačice Iren Vist, koja je osvojila 11 odlija za sada.

U dosadašnjem delu Igara u Pjongčangu, Bjergenova je osvojila zlato u štafeti, srebro u skijatlonu i dve bronze – na deset kilometara i timskom sprintu.

Teško je razumeti šta se desilo. Mislim da ću tek kada završim karijeru razmišljati o tome šta sam postigla“, rekla je Bjergenova, kojoj su Igre u Pjongčangu pete u karijeri, „Da mi je neko rekao 2002. godine da ću i dalje biti tu, da ću skijati u Pjongčangu, pomislila bih da to nije moguće. Ali, i dalje sam tu i borim se za medalje“.

Upitana koji od svih njenih uspeha joj se izdvaja, 37-godišnja Norvežanka je bez problema izdvojila jedan.

Definitivno moje prvo individualno zlato u Vankuveru. Bilo je posebno jer sam u tri godine pre toga imala određene probleme, ali vratila sam se i bila na toliko visokom nivou, borila sam se za medalje na svakoj trci“, istakla je Bjergenova.

Poslednja trka na Igrama u Pjongčangu legendarnu Norvežanku čeka u nedelju.