Znate li šta je 'sisu'? Niskanen je primer za to

Nordijsko skijanje 24. feb. 201814:41 > 14:44
Podeli:
Al Bello/Getty Images

Finski skijaš Ivo Niskanen rekao je da je uspeo da se izbori sa pritiskom i da je to bio ključ njegove pobede u trci na 50 kilometara masovnim startom na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

26-godišnji Niskanen je pre četiri godine osvojio zlato u timskom sprintu, a sada je došao do prvog individualnog najsjajnijeg odličja. I to je učinio pobedivši olimpijca iz Rusije Aleksandera Bolšunova za skoro 19 sekundi.

Nadam se da mi je ovo prvo, ali ne i poslednje zlato. Za mene je uvek bilo teško da sačuvam energiju do kraja, ali sam sada uspeo da budem prvi u cilju. Izborio sam se sa pritiskom, sve je išlo savršeno i ovo zlato je rezultat toga„, istakao je Niskanen.

Niskanen je u poslednjem delu trke odlučio da promeni skije, što je bio smeo potez.

Moja taktika je da svoje treće i druge skije koristim na početku trke, a da najbolje ostavim za kraj. Plan mi je bio da čekam i čekam i iskoristim najbolje skije kada je to moguće i kada dođe pravi trenutak za to„, naglasio je Finac.

Trener finskog tima Temu Pasanen pohvalio je Niskanenov karakter i naglasio da je na savršen način demonstrirao borbeni duh koji Finci zovu ‘sisu’.

Sisu je borbeni duh, znači da se nikada ne predajete. Odlučili smo da promeni skije jer su sveže mnogo brže od onih koje je koristio 20 kilometara. I to je bio primer za ‘sisu’ – nadoknadite deset sekundi koje ste izgubili, a potom se borite za zlato„, naglasio je Pasanen.