Bjergen: Teško mi je da razumem šta sam uradila

Nordijsko skijanje 25. feb. 201812:12 > 12:18
Podeli:
Quinn Rooney/Getty Images

Norveška skijašica Marit Bjergen rekla je da je presrećna što je svoju karijeru na Zimskim olimpijskim igrama završila osvajanjem zlata.

Bjergenova je odbranila titulu na 30 kilometara masovnim startom, što joj je osmo olimpijsko zlato u karijeri. Norvežanki je to 15. medalja u karijeri, čime je zacementirala svoj status najuspešnijeg zimskog sportiste u istoriji.

Legendarna skijašica je u Pjongčangu osvojila ukupno pet medalja – dva zlata, jedno srebro i dve bronze i tako pretekla svoje sunarodnike Bjerna Delija i Olea Ejnara Bjerndalena. Deli je tokom karijere osvojio 12 medalja, a Bjerndalen jednu više, a od toga su obojica imala po osam zlata.

Došla sam na ove Olimpijske igre da bih se borila za jedino individualno zlato koje nisam imala ranije i na 30 kilometara. Znala sam da je ovo disciplina za mene, a uz to i volim ovakve uslove. Znala sam da imam dobre skije i da je zlato moje ako sam fizički spremna“, rekla je Bjergenova.

Bjergenova je vrlo brzo posle starta preuzela kontrolu i nije popuštala nijednog trenutka. Njene rivalke su tako ostale bez promila šanse da uopšte pokušaju da je sustignu, pa je bez problema povećavala prednost, koja je na kraju iznosila skoro dva minuta. Srebro je pripalo Finkinji Kristi Parmakoski, dok se bronzom okitila Stina Nilson iz Švedske.

Bio je ovo neverovatan dan, skije su mi bile sjajne, a bila je ovo i posebna trka. Poslednjih 100 metara sam odskijala za sebe, da bih shvatila da sam osvojila zlato“, naglasila je Bjergenova.

Matthias Hangst/Getty Images

Od početka Igara, Norvežanka je više puta istakla da će tek kada se povuče razmišljati o onome što je postigla, a to je ponovila i posle istorijskog dostignuća.

Kada pogledam unazad i vidim šta sam sve postigla, neverovatan je osećaj. Imala sam sjajnu karijeru, ovo su moje poslednje Olimpijske igre i fantastično se osećam jer su ovako završene. Neverovatno je što sam učestvovala na pet Igara, da sam osvojila 15 medalja i zapravo je teško razumeti šta sam uradila. Moram da uzmem malo vremena za sebe da bih sve shvatila“, istakla je legendarna skijašica.

Bjergenova još nije odlučila da li će joj ova sezona biti poslednja ili će nastaviti karijeru i naredne sezone, ali je sigurno da skijaško trčanje neće biti isto bez nje.

Budućnost je svetla za Norvešku, imamo veliki broj mladih sportista koji dolaze i mislim da je i to razlog zašto smo toliko dobri. Uvek se pojavljuju neki novi klinci, koji imaju prave idole. Nadam se da će se posle ovih Igara pojaviti novi dečaci i devojčice, bilo u skijaškom trčanju, alpskom skijanju ili klizanju“, rekla je Bjergenova.