Rekordan broj skijaša i snoubordera u britanskom timu

Podeli:
Getty images/ David Ramos

Otkako je britanska snouborderka Dženi Džons osvojila bronzu u slopstajlu na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju pre četiri godine, skijanje i snoubord postali su izuzetno popularne discipline na Ostrvu, zbog čega će Britanija u Pjongčang povesti rekordan broj takmičara.

U britanskom timu biće 25 skijaša i snoubordera, što je za tri više od rekordnih 22, koliko ih se pojavilo na Igrama u italijanskoj Kortini 1956. godine.

Izabrani tim jedan je od najmlađih koji će se naći u Južnoj Koreji, a njegova prosečna starost iznosi 24 godine. Za više od polovine to će biti prvo iskustvo na Olimpijskim igrama.

Skijaši i snouborderi će se takmičiti u četiri discipline – u alpskom skijanju, skijaškom trčanju, akrobatskom skijanju i snoubordu.

Najviše je akrobatskih skijaša u britanskom timu, kojih ima ukupno 11. Jedna od njih je 19-godišnja Izi Etkin – prva Britanka koja je trijumfovala u Svetskom kupu u slopstajlu prošle godine.

Kada su snouborderi u pitanju, šestoro će ih otputovati u Južnu Koreju, a takmičiće se u slopstajlu, snoubord krosu i big eru. Očekivano, najbolja britanska snouborderka Zoi Gilings našla se u timu, a to će biti njeno treće učešće na Igrama.

Trener britanskog tima Den Hunt Pjongčang vidi kao priliku da njegova zemlja postane jedna od vodećih nacija u zimskim sportovima do 2022. godine.

Kada pogledate ovaj tim, shvatite da je to prilično dobar pokazatelj  u kom pravcu ćemo se kretati u naredne četiri godine do Pekinga„, istakao je Hant i dodao:

Nikada ranije se nismo takmičili u toliko disciplina i nikada ranije nismo imali više predstavnika na Zimskim olimpijskim igrama. Naravno da krajnji rezultati ne mogu da se predvide, ali sam siguran da ćemo imati priliku da u Koreji ostvarimo najbolji rezultat u istoriji našeg sporta„, zakjučio je Hant.