Lojd Valas – pad, koma, pa kvalifikacija za ZOI

Podeli:
Getty Images/Clive Rose

Britanski akrobatski skijaš Lojd Valas, koji je dete ljudi koji su se bavili istom disciplinom, uspeo je u nameri da se kvalifikuje za Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, iako je pre samo tri meseca doživeo pad zbog kojeg je bio u komi.

Višestruki državni prvak Valas je sa 14 godina odlučio da krene stopama svojih roditelja Robina Valasa i Džili Keri, koji su Veliku Britaniju predstavljali na Zimskim olimpijskim igrama 1998. i 1992. godine.

Sport kojim se Valas porodica bavi uključuje skok u vazduh od oko šest metara, pri čemu se dostuže brzina od 60-70 kilometara po času. Slede mnogostruki okreti, koji treba da zadive sudije i potaknu ih da daju što bolje ocene, i pokušaj sigurnog doskoka.

Imao sam velke padove u prošlosti i morao sam da ih prevaziđem, jer su padovi deo ovog sporta„, istakao je mladi Valas i dodao:

Moji otac i majka su se takmičili na ZOI u akrobatskom skijanju. Tata je već godinama instruktor. Oni znaju šta bi moglo da mi se desi, ali su srećni da se ništa ozbiljnije što bi moglo da utiče na moju budućnost nije desilo. Nikada nismo mislili o tome da bih mogao da završim u bolnici i da više ne skijam. Koliko god da su ozbiljni padovi bili, uvek sam se vraćao i nastavljao„.

Pre samo tri meseca, Lojd je doživeo pad zbog kojeg je čak bio u komi. Ipak, on se uspešno oporavio i obezbedio mesto u olimpijskom timu.

Posle tog pada bio sam obazriviji nego inače, ali to je sasvim normalno. Dobro je što se ne sećam ničega, pa mislim da se to psihološki nije odrazilo na mene. Jedino što treba da uradim je da se vratim, da dam sve od sebe i da se dobro osećaam kada skačem. Pozitivan sam pred Pjongčang„, zaključio je 22-godišnjak.

Pre nego što se povredio, Valas je veoma napredovao na internacionalnog sceni – osvojio je bronzu na Svetskom juniorskom prvenstvu 2015, kao i prvo zlato za Britaniju na Kupu Evrope, a prošle godine je zabeležio najbolji rezultat Britanije u Svetskom kupu.