Vuds: Mogu do zlata u Pjongčangu

Podeli:
Getty images/ David Ramos

Britanski skijaš Džejms Vuds jedan je od pretendenata Velike Britanije na olimpijsku medalju u Pjongčangu. Posle preloma kuka uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine istakao je da želi da pokaže svetu koliko još može da postigne.

Vuds je šest puta osvajao medalju na Svetskom kupu u akrobatskom skijanju i dva puta na Svetskom prvenstvu.

Britanac je dan uoči početka ZOI u Sočiju 2014. godine na treningu prilikom skoka doživeo prelom kuka.

Osećao sam se tog dana neverovatno samouvereno. Ipak, dok sam ulazio u skok, odjednom sam dobio neverovatan udar vetra u leđa i nisam ništa mogao da uradim. To me je pomerilo mnogo dalje od zone sletanja, na led, umesto na nagib na koji bih mogao lepo da doskočim. Završio sam trku peti, ali nisam se stvarno takmičio do kraja. Želeo sam samo da se što pre završi i da pokažem svetu da ja to mogu da izguram do kraja, ali to nije bila ni polovina mojih mogućnosti„, objasnio je 26-godišnji Britanac i dodao:

To je sve deo sporta. U trenutku sve može da se pretvori od savršenog nastupa i preživljavanje. U tim trenucima moraš da veruješ svom osećaju da u pravum trenutku doskočiš i na vreme se pozicioniraš kako treba„.

On je istakao i koja su njegova očekivanja u Pjongčangu.

Ima mnogo faktora koji utiču na nastup skijaša na Igrama. To naš sport čini umetnošću, ne smao sportom. To nije kao u ostalim sportovima, u kojima skoro sve zavisi od ljudskog faktora koji će ti pomoći da prvi prođeš kroz cilj. U skijanju vreme igra veliku ulogu, staza je veoma važna, sudije moraju da vole ono što radiš. Na vrhuncu sam forme trenutno i ne vidim razlog zbog kog ne bih osvojio zlato na Olimpijskim igrama, ali nema ni razloga da bilo kome dokazujem nešto. Ako ne osvojim sada, bilo bi sjajno da osvojim neko drugo veliko takmičenje. Bilo bi, isto tako, sjajno da dobijem i na lotou„, zaključio je Vuds.

Britanija će u Pjongčangu nastupiti sa rekordnim brojem takmičara.

U timu sa Ostrva biće 25 skijaša i snoubordera, što je za tri više od rekordnih 22, koliko ih je nastupilo na Igrama u italijanskoj Kortini 1956. godine.

Izabrani tim jedan je od najmlađih koji će se naći u Južnoj Koreji, a njegova prosečna starost iznosi 24 godine. Za više od polovine to će biti prvo iskustvo na Olimpijskim igrama.