Kostnerova: Razmišljam o borbi, ne o padovima

Podeli:
Atsushi Tomura/Getty Images

Kad se Karolina Kostner 2003. prvi put pojavila na Evropskom prvenstu u umetničkom klizanju aktuelna evropska šampionka Alina Zagitova imala je samo osam meseci.

U Pjongčangu će Italijanka četvrti put izaći na led na najvećem planetarnom takmičenju i pokušati da bronzi iz Sočija doda još jednu olimpijski medalju.

Graciozna Italijanka, koja će dan pre otvaranja Zimskih olimpijskih igara proslaviti 31. rođendan, vratila se posle suspenzije na led i okušaće sreću u borbi sa tinejdžerkama. Kostnerova je 2015. suspendovana na 16 meseci zbog laganja prilikom suđenja bivšem momku Aleksu Švaceru.

Vrlo brzo po povratku na takmičenje petostruka evropska šampionka ponovo se popela na podijum, u Ostravi je osvojila bronzanu medalju na Evropskom šampionatu 2017. Prošlog meseca je u Moskvi ponovo bila treća.

Više ne razmišljam o suspenziji, imam još mnogo toga da naučim i zato sam se vratila na takmičenja“, objašnjava Kostnerova, „Sve je u tome kako se vratiti i kako se boriti, a ne razmišljati o padovima“.

Naglasila je da ne može da trenira kao što je kad je imala 16 godina, potrebne su joj i psihičke i fizičke pripreme pre svakog takmičenja, ali je veoma napredovala od ZOI u Sočiju kad je osvojila bronzanu medalju.

Morate da nađete pravi način da motivišete telo i um u različitim fazama života, verujem da se svako na Igrama bori prvo sa sobom, a onda i protiv ostalih takmičara“, ističe Kostnerova.

Na ZOI u Torinu 2006. pred svojom publikom je pala nekoliko puta prilikom slobodnog programa, ista situacija ponovila se četiri godine kasnije u Vankuveru i završila je na 16. mestu.

Smešno je da kad ste toliko dugo na sceni videli ste i doživeli praktično sve, imali ste i dobrih i loših trenutaka i praktično znate kako da se ponašate u svakoj situaciji“, kaže italijanska klizačica.

Kostnerova je doajen u umetničkom klizanju i idol je devojčicama protiv kojih se takmiči.

Ona je za mene autoritet, veoma je uzbudljivo takmičiti se protiv nje“, ushićena je objasnila Zagitova posle Evropskog prvenstva u Moskvi.