Lafonova donela prvo zlato Francuskoj

Akrobatsko skijanje 11. feb 201814:59 > 15:03
Podeli:
Al Bello/Getty Images

Francuska akrobatska skijašica Perin Lafon nova je olimpijska šampionka u disciplini moguls, pošto je zasijala u finalu Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Lafonova je do trijumfa došla skorom od 78,65 bodova i u neizvesnoj borbi za 0,09 boda pobedila je Žistin Difur-Lapoant iz Kanade, koja je branila titulu osvojenu u Sočiju pre četiri godine. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našla se Kazahstanka Julija Gališeva.

Mlada Francuskinja je bila neverovatno brza duž staze, a do trijumfa je došla zahvaljujući svom maestralnom prolasku kroz krivine. Lafonova je bila najbolja u kvalifikacijama, ali je pred odlučujuću seriju držala treću poziciju. Ispostavilo se da je odradila dovoljno da bi preskočila Australijanku Briteni Koks i Endi Nod iz Kanade.

Nodova je bila poslednja na redu u trećoj seriji finala, jedina je mogla da ugrozi 19-godišnju Lafonovu, ali je izgubila kontrolu, otišla preširoko i čak izletela sa staze. Na kraju se ispostavilo da je njena sunarodnica Difur-Lapoan bila najbliža novoj olimpijskoj šampionki, a Gališeva je zauzela treće mesto sa 77,40 bodova.


Bolja od ostalih bila je Džakara Entoni iz Australije, ispred Koksove, dok je Nodova ostala bez plasmana.

Lafonova je, inače, tako postala prva Francuskinja koja je trijumfovala u mogulsima na Olimpijskim igrama.