Ukrajinac prekinuo dominaciju Belorusa u erijalsima

Akrobatsko skijanje 18. feb. 201813:29 > 13:31
Podeli:
David Ramos/Getty Images

Ukrajinski akrobatski skijaš Oleksandr Abramenko osvojio je zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u disciplini erijals.

Abramenko je u finalu osvojio 128,51 bodova, a patio ga je Kinez Đija Zongjang, koji je imao manje od pola boda zaostatka u odnosu na 29-godišnjeg Ukrajinca. Njima dvojici se na podijumu pridružio Ilija Burov, olimpijac iz Rusije, koji je osvojio 122,17 boda.

Sva trojica skijaša koja su se našla na podijumu izvela su skok ‚back full-full-double full‘, ali je Abramenko zaradio ubedljivo najbolje ocene.

Na taj način, Abramenko je prekinuo dominaciju Belorusa, koji su osvajali zlatne medalje na Igrama u Vankuveru 2010. i Sočiju 2014. Pre četiri godine šampion je bio Anton Kušnir, a prethodno se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našao Aleksej Grišin.

Najbolje plasirani Belorus u Pjongčangu bio je Stanislau Hladčenko, koji je zauzeo šesto mesto u finalu. Između osvajača medalja i njega našli su se još jedan olimpijac iz Rusije Pavel Krotov i Kanađanin Olivije Rošon.