An: Objasnite mi zašto ne mogu u Pjongčang

Brzo Klizanje 2. feb 201813:12 > 05. feb 2018 15:36
Podeli:
Ryan Pierse/Getty Images

Šestostruki olimpijski šampion u brzom klizanju Viktor An zatražio je objašnjenje zašto mu je zabranjeno da se takmiči na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

An je rođen u Južnoj Koreji, ali je uzeo rusko državljanstvo pred Igre u Sočiju pre četiri godine. Ruski zvaničnici objavili su da je Međunarodni olimpijski komitet odbio da Anu odobri akreditaciju prilikom odabira koji ruski sportisti mogu da se nađu u Pjongčangu zbog povezanosti sa dopingom.

Sramno je da ne postoji konkretan razlog koji objašnjava moj izostanak sa Olimpijskih igara, a uz to me ljudi sada vide kao sportistu koji se dopinguje“, napisao je An u otvorenom pismu predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomasu Bahu.

An je istakao da bi mu takmičenje u domovini predstavljalo izuzetan deo karijere iz brojnih razloga. Pod zastavom Južne Koreje on je osvojio svoja prva tri olimpijska zlata.

Nadam se da će Međunarodni olimpijski komitet na kraju objaviti razloge za njihovu odluku, da bih mogao da branim svoju čast i dostojanstvo“, naglasio je An.

Zbog suspenzije Rusije sa Zimskih olimpijskih igara, svi sportisti iz te zemlje koji su dokazali da nisu koristili doping tokom karijere u Pjongčangu će se takmičiti pod neutralnom zastavom.