Koreja poludela za Svenom Kramerom

Brzo Klizanje 3. feb. 201814:40 > 15:39
Podeli:
Atsushi Tomura/Getty Images

Holandski as Sven Kramer, trostruki olimpijski šampion u brzom klizanju, privukao je veliku pažnju na dolasku u olimpijsko selo u Pjongčangu.

Veliki broj fanova ga je dočekao na aerodromu i sve kamere su bile uperene u njega. Kramer je u Južnoj Koreji izuzetno popularan zbog čega često i tvituje na korejskom.

Olimpijsko zlato Kramer je osvajao na 5000 m (2010, 2014) i u timskoj poteri(2014). Za momka iz Frizije ovo je četvrti nastup na Olimpijskim igrama, a u Pjongčangu će se takmičiti u četiri discipline – 5000m, 10 km, timska potera i masovni start.

Holandska javnost očekuje da se Kramer vrati kući sa tri zlata. Od posebnog značaja bi za njega bila medalja na 10000 metara. Tri puta je postavljao svetski rekord u ovoj disciplini a na Igrama u Vankuveru je stigao prvi, ali je diskvalifikovan jer je izabrao pogrešnu stazu nakon loših instrukcija svog trenera. U Sočiju je bio drugi, iza svog timskog kolege Jorita Bergsme.

Njegov najozbiljniji konkurent trebalo bi da bude kanadski reprezentativac Ted Jan-Blumen, rođen u Holandiji. Jan-Blumen trenutno drži svetske rekorde na 5000m i 10 000 m, a za njega će ovo biti prve Olimpijske igre.