Jelistratov posvetio bronzu Rusima – MOK istražuje

Brzo Klizanje 11. feb. 201812:47 > 12:50
Podeli:
Dan Istitene Getty Images Sport

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) pokrenuo je postupak protiv ruskog klizača Semena Jelistratova, koji je bronzanu medalju osvojenu u brzom klizanju na 1.500 metara posvetio svojim zemljacima koji su suspendovani na "ružan i nefer način".

Jelistatov se na pobedničkom postolju našao pod olimpijskom zastavom, kao deo tima Olimpijaca iz Rusije jer je Olimpijski komitet Rusije suspendovan zbog sistemskog dopinga. MOK je u Pjongčang pozvao 169 sportista, koji se takmiče kao neutralni takmičari.

„Imao sam poteškoća da zadržim suze. Rekao sam i ranije da će svaka medalja biti zlatnog sjaja za mene. Veoma sam srećan što sam se domogao pobedničkog postolja, uprkos situaciji u kojoj je ruski sport. Posvećujem ovu medalju svim sportistima koji su isključeni sa Igara na tako težak i nefer način“, kazao je Jelistatov.

Ruski klizač je pod istragom jer je njegov komentar prekršio pravilo prema kome ne bi trebalo da bude komentara sa političkom konotacijom.

„Imamo nadzorni program koji prati akcije i ponašanje Olimpijaca iz Rusije i na osnovu koga ćemo podneti izveštaj po okonačnju Igara“, kazao je Mark Adams, predstavnik MOK.

Kada je ‘čistim’ ruskim takmičarima dozvoljeno da učestvuju na Igrama u Pjongčangu, postavljen je čitav niz pravila koja moraju da poštuju, kako bi njihovom Olimpijskom komitetu bila ukinuta suspenzija po okončanju igara.