Ruski olimpijac napustio "selo", čeka se doping nalaz

Karling 19. feb. 20182:28 > 2:44
Podeli:
Ronald Martinez, Getty Images Sport

Kako su preneli ruski mediji osvajač bronzane medalje za Rusiju (OAR) u takmičenju parova u karlingu Aleksandar Krušelnitskij je napustio Olimpijsko selo u Pjongčangu i vratio svoje akreditacije pošto se nalazi pod sumnjom da je na ZOI koristio nedozvoljena sredstva.

Krušelnitskij je u paru sa svojom suprugom Anastasijom Brizgalovom osvojio bronzanu medalju u miks konkurenciji u karlingu, ali je u nedelju osvanula vest da je upravo on osumnjičen za korišćenje dopinga. 

Ruski sportista je zato rešio da se povuče, sve dok u ponedeljak kasnije tokom dana ne stignu rezultati B nalaza. 

Olimpijac iz Rusije je osumnjičen da je koristio nedozvoljenu supstancu meldonijum, zbog koje je i slavna teniserka Marija Šarapova bila suspendovana na 15 meseci. Ova supstanca se koristi inače u lečenju bolesti srca, ali kod sportista povećava fizičku izdržljivost, ubrzava oporavak, štiti od stresa i poboljšava rad centralnog nervnog sistema.

Rusija proteklih godina se nalazi pod stalnim udarom optužbi za sistematski doping, koji je organizovan na državnom nivou. Zbog toga je veliki broj ruskih sportista suspendovan, a kompletnom timu je zabranjeno da se u Pjongčangu pojavi pod državnim obeležjima Rusije. 

Onima kojima je to dozvoljeno se u Južnoj Koreji takmiče pod nazivom Olimpijski sportisti iz Rusije, i do sada su osvojili 11 medalja – tri srebrne i osam bronzanih. 

Na ZOI u Pjongčangu je do sada samo zabeležen jedan slučaj dopinga. To je bio japanski brzi klizač Kei Saito, koji je suspendovan.