Rusi u šoku: Doping našeg olimpijca nije logičan

Karling 20. feb 201814:58 > 15:12
Jamie Squire, Getty Images Sport

Osvajač bronzane medalje u mešovitim parovima u karlingu na ZOI u Pjongčangu Aleksandar Krušelnitskij suspendovan je pošto je utvrđeno da je koristio nedozvoljena sredstva. On je bio pozitivan na supstancu meldonijum, a iz ruskog Minstarstva sporta tvrde da tako nešto nije učinjeno namerno.

Zašto bi jedan takmičar u karlingu koristio lek meldonijum, zbog kojeg je bila kažnjena i slavna teniserka Marija Šarapova, nije poznato. Ipak, Krušelnitskij je suspendovan, sve je potvrđeno i kod Karling saveza Rusije, pošto je i B nalaz još jednom pokazao da je olimpijac prekršio pravila. 

Krušelnitskij je morao da vrati akreditacije, napusti Olimpijsko selo u Pjongčangu, a sledi mu saslušanje i pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani. 

„U ovom slučaju je jasno da olimpijac nije mogao namerno da koristi nedozvoljena sredstva, to jednostavno nije logično. Karling, u teoriji nije sport u kojem se nepošteni sportisti dopinguju“, rekao je ruski ministar sporta Pavel Kolobkov

Rusija se proteklih godina nalazi pod stalnim udarom optužbi za sistematski doping, koji je organizovan na državnom nivou. Zbog toga je veliki broj ruskih sportista suspendovan, a kompletnom timu je zabranjeno da se u Pjongčangu pojavi pod državnim obeležjima Rusije.

Onima kojima je to dozvoljeno se u Južnoj Koreji takmiče pod nazivom Olimpijski sportisti iz Rusije, i do sada su osvojili 11 medalja – tri srebrne i osam bronzanih.

Na ZOI u Pjongčangu su do sada zabeležena još dva slučaja dopinga,  japanski brzi klizač Kei Saito i slovenački hokejaš Žiga Jeglič.

Krušelnitskij je do bronze u karlingu stigao zajedno sa suprugom Anastasijom Brizgalovom, koja je na sebe skrenula pažnju lepotom, ali i umećem na ledu. 

Jamie Squire, Getty Images