"Želimo posebnu ceremoniju, lišeni smo trenutka slave"

Karling 21. feb 201811:40 > 11:42
Podeli:
Jamie Squire/Getty Images

Članovi norveškog karling tima u mešovitim dublovima zatražili su da im bude upriličena dodela bronzane medalje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu ukoliko Rusi budu suspendovani zbog dopinga.

Aleksandr Krušelnicki i Anastasija Brizgalova okitili su se bronzom pobedom nad Norvežanima Magnusom Nedregoten i Kristin Skaslijen rezultatom 8-4. Međutim, Krušelnicki je bio pozitivan na meldonijum i velika šansa je da će olimpijcima iz Rusije biti oduzeta medalja. Ukoliko se to i desi, Nedregoten je od Međunarodnog olimpijskog komiteta zatražio da nova ceremonija odličja bude održana pre završetka Igara u nedelju.

U prvom trenutku, osećao sam bes. Imali smo probleme od početka Igara, pokušavali smo da ostvarimo svoj cilj, a to je bila medalja. Na kraju smo bili četvrti, a pošto sada znamo da su imali prednost u odnosu na nas u našim mečevima zahvaljujući varanju osećamo se užasno. Ukoliko Krušelnicki bude suspendovan, to će značiti da smo lišeni našeg trenutka slave i dodele medalja na stadionu. I to nije u redu, a teško je prihvatiti„, istakao je Nedregoten.

Norvežanin je istakao da još postoji mogućnost da zajedno sa Skaslijenovom dobije ono što želi.

Jasno je da nije kriv dok se to ne dokaže. Sve što znamo je da je imao nedozvoljenu supstancu u svom sistemu tokom takmičenja. Ukoliko se ispostavi da je kriv, više bismo voleli da bronzu dobijemo do kraja Igara, a ne, recimo, za godinu dana. Sve je na organizatorima, šta oni žele da učine po tom pitanju„, naglasio je Nedregoten.

Iako mnogima nije jasno koliko bi doping mogao da pomogne igračima karlinga, Nedregoten smatra suprotno.

Na osnovu svega onoga što sam pročitao, neke supstance mogu da vam pomognu da smanjite stres, da se brže oporavite i povećaju dotok kiseonika. Olimpijsko takmičenje se razlikuje od svega ostalog, pošto imate malo vremena za oporavak. Znam po sebi da bih voleo da sam svežiji za odlučujuće mečeve, da bih voleo da imam više energije, barem metalno. To je moglo da pomogne Rusima kada su posle kasnog meča u polufinalu igrali rano ujutro za bronzu. Takođe, ako varate, to što znate da ste u prednosti vam daje i mentalnu snagu, a to je jednako važno kao i fizička reakcija„, istakao je Norvežanin.