Krušelnicki odbio saslušanje u CAS

Karling 21. feb. 201819:33 > 20:10
Podeli:
Ronald Martinez/Getty Images

Ruski karlingaš Aleksandar Krušelnicki trebalo je da pred Sportskim arbitražnim sudom da izjavu u slučaju dopinga koji je pokrenut protiv bronzanog olimpijca, ali se nije pojavio pred komisijom.

Krušelnicki je u paru sa suprugom Anastasijom Brizgalovom na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu osvojio bronzanu medalju u konkurenciji mešovitih parova, a samo nekoliko dana kasnije napustio je olimpijsko selo, jer mu je u anti-doping uzorcima pronađen meldonijum.

U petak bi sud trebalo da donese odluku o sudbini ruskog sportiste, a u okviru istražnog postupka Krušelnicki je trebalo u četvrtak da svedoči pred komisijom CAS.

Nije se pojavio pred sudom, samo je poslao izjavu:

Od trenutka kad je postalo izvesno da su uzorci pozitivni sve što želim je da se utvrdi istina, da povratim ugled i dokažem da smo zaslužili medalju. Neprijatno mi je što bi ova situacija mogla da ugozi ceo ruski sport, jer mi je jasno kolika se pažnja sada pridaje temi dopinga. Posebno mi je teško i zbog toga što nikada nisam prekršio pravila sporta niti koristio drogu. Došli smo do medalje napornim radom i kroz stalne treninge“.

Analizom uzorka ustanovljeno je da je Krušelnicki konzumirao jednu do dve tablete pre desetak dana, a poznato je da su na pripremema u trening kampu pred ZOI bili u Japanu.

Karling federacija Rusije već je naložila da se pregledaju snimci iz Japana, naročito zbog činjenice da su četiri doping testa ruskog sportiste pre Igara bila negativna.