Kako su "kul" štreberke zaludele Južnu Koreju karlingom

Karling 22. feb. 201813:26 > 13:38
Podeli:
Chris Graythen/Getty Images

Južnokorejska ženska karlig reprezentacija je kao potpuni autsajder uspela da napravi veliki rezultat i i dalje je u konkurenciji za medalje. U polufinalu u petak će im protivnik biti selekcija Japana, a u Južna Koreja neće disati dok njihove igračice budu bacale kamenje niz led i čistile im put.

Za Korejce su u Pjongčangu apsolutni hit klizači, bob dvosed kao i zajednička ženska hokejaška reprezentacija Severne i Južne Koreje, ali ono o čemu svi pričaju je ženski karling. Nacija koja do pre nedelju dana nije ni čula za karling sada prati popularne „devojke od luka„. One su u polufinalu i samo ih dve pobede dele do ogromne senzacije i zlatne medalje kojoj se niko nije nadao. Do sada su Korejke savladale svetske sile u ovom sportu kao što su Kanada, Sjedinjene Američke Države, Švedska i Velika Britanija. 

Inače nadimak su dale same sebi zbog toga što je u njihovom rodnom gradu proizvodnja luka glavna privredna grana. Njih pet su same sebi dale pojedinačne nadimke i to zbog odabira doručka. Cela nacija ih sada zna kao šniclu, čokoladu, jogurt, jaje na oko i palačinku. 

Mi se koncentrišemo pokušaj po pokušaj, kamen po kamen, ne fokusiramo se na snagu protivnika. Korak po korak, ništa drugo nas ne zanima„, kaže vicekapitenka Kim Kjong-ae.

Maddie Meyer/Getty Images

Još mečeva imamo. Znaćemo koliko smo dobre tek kada se sve završi ali definitivno želimo da završimo na vrhu„, kaže jedna od reprezentativki Kim Seon-Jong

Inače osim što ih svi zovu „garlik devojke“, u Koreji je postao i veoma popularan njihov stajling s obzirom na to da liče na „kul“ štreberke. Postale su ikone subkulture pa su bile inspiracija jednom manga crtaču. Takođe je i nepromenljivi izraz lica kapitenke Kim Eun-jung postao veoma popularan na internetu među Korejcima. 

https://twitter.com/sssdr1ver/status/965921591182835712

Korejci su inače oduševljeni sportom koji je osvojio južni deo poluostrva. Kažu da je karling sličan šahu, a mnogi kažu da će probati da bacaju uskoro kamenje niz led.