Amerikanci prekinuli dominaciju Kanađana u karlingu

Karling 22. feb. 201815:16 > 15:29
Podeli:
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Kanada neće odbraniti zlato osvojeno na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, pošto ih je u polufinalu u Pjongčangu savladala ekipa Sjedinejnih Država 5:3. Kanada ostaje bez zlata u ovom sportu prvi put još od 2002. U drugom polufinalu Šveđani su savladali Švajcarce 9:3.

Dominacija Kanade u karlingu je konačno prekinuta. Takmičari te zemlje su i u Torinu i u Vankuveru i u Sočiju osvajali zlato, dok su Naganu i Solt Lejku bili u finalu. Tako će zemlja u kojoj je karling jedan od tradicionalnih sportova po prvi put od kada je ova disciplina vraćena u olimpijski program morati da se nada bronzi. 

Kanađane su zaustavile komšije, Amerikanci, i to rezultatom 5:3, a ključan je bio osmi end kada su takmičari iz Sjedinjenih Država imali dva kamena više. 

Rivali Amerikancima u borbi za zlato će biti Šveđani koji su ubedljivo slavili protiv Švajcaraca. Od samog starta je Švedska bila dominantna u ovom meču pa je samo posle četiri enda imala prednost 6:1. Švajcarci nisu mogli da se oporave pa će posle poraza 9:3 oni imati tešku borbu za zlato protiv favorizovanih Kanađana. 

Finale je na programu u subotu, a dan ranije će biti meč za treće mesto. 

Na ovom turniru je razočarala Velika Britanija koja je u Sočiju bila druga, dok su daleko od borbe za medalje ostali i Norvežani.