Kako je uplašeni Japanac postao favorit pred ZOI

Podeli:
Millo Moravski/Agence Zoom/Getty Images

Japanac Akito Vatabe obeležio je dosadašnji deo sezone u Svetskom kupu u nordijskoj kombinaciji. Ostvario je četiri pobede, između ostalog i het-trik u austrijskom Zefeldu, gde je imao najjaču proveru pred početak Zimskih olimpijskih igara.

Takmičare u nordijskoj kombinaciji čeka izazovan teren u Pjongčangu, a Vatabe je najavio da će se poslužiti meditacijom da bi napravio savršen balans između skokova i trčanja.

Zbog čega je nordijska kombinacija posebna? Uvek je dramatična. Svi se takmičimo u isto vreme, jurimo jedni druge, a zbog naših slabosti sve je uzbudljivo jer se takmičimo u dve potpuno različite discipline“, naglasio je Vatabe.

Vatabea i njegove rivale u Pjongčangu čekaju dva individualna takmičenja, uz jedno timsko. Koncept nordijske kombinacije je takav da se skokovi pretvaraju u vreme, a potom u trčanju startuju u zavisnosti od zaostatka posle prve runde. Onaj koji prvi prođe kroz cilj, taj i pobeđuje.

Jednostavno, morate da održite balans između svojih skokova i trčanja“, rekao je Vatabe, koji je pre četiri godine u Sočiju osvojio srebrnu medalju na normalnoj skakaonici, „Kada skačete, vaš um mora da bude miran i fokusiran. Vaša brzina prilikom odskoka dostiže 90 km/h i morate da zadržite kontrolu u vazduhu da biste se bezbedno prizemljili“.

Richard Heathcote/Getty Images

Koristim meditaciju da bih ostao miran. Meditiram kada mi je to potrebno, na primer, pre polaska iz hotela na takmičenje. To mi omogućava da prihvatim sve, ono što se desilo i ono što će se desiti. To mi daje mogućnost da se fokusiram na ono što treba da uradim“.

Međutim, uprkos tome što kaže da je za skokove potrebno biti miran, Japanac je bio brutalno iskren kada je upitan kako se oseća na vrhu skakaonice.

Uplašeno. Pre svakog skoka. Mogu da zamislim kako padam i šta sve može da se desi. To je sve borba sa mojim umom. Ali, krenem, oduprem se i onda moram da skočim“, istakao je Vatabe.

Do ove sezone, Vatabe je samo jednom imao četiri pobede i to u februaru i martu 2012. godine. Da bi mogao da bude ozbiljan kandidat za medalju u Pjongčangu pokazao je prošle godine kada je osvojio svetsko srebro, a u međuvremenu je uspeo i da se nađe u samom vrhu Svetskog kupa, koji se nastavlja posle Zimskih olimpijskih igara.