Ridzeku zlato na velikoj skakaonici u dominaciji Nemaca

Nordijska kombinacija 20. feb 201814:28 > 14:48
Podeli:
Quinn Rooney, Getty Images Sport

Nemac Johanes Ridzek osvojio je zlato u nordijskoj kombinaciji na velikoj skakaonici i skijaškom trčanju na 10 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, dok su do srebra i bronze takođe došli nemački takmičari.

Ridzek, koji sa ZOI u Vankuveru ima timsku bronzu, a sa ZOI u Sočiju timsko srebro, u Južnoj Koreji je stigao do prve zlatne medalje u vremenu 23:52.5 minuta.

Srebro je osvojio njegov sunarodnik Fabijan Risle, koji je bio sporiji za četiri desetinke. Do bronze je došao još jedan Nemac Erik Frencel, koji je za osam desetinki bio lošiji od Ridzeka. Prethodno je Frencel u nordijskoj kombinaciji osvojio zlato na maloj skakaonici i 10 kilometara.  

Nemački uspeh je još važniji kada se zna da je poslednji put Norveška 1936. na ZOI uspela da osvoji sve tri medalje u individualnoj konkurenciji, dok su 1976. to učinili Nemci, ali su dva takmičara bila iz Zapadne, a jedan iz Istočne Nemačke. Oba puta u pitanju je bila nordijska kombinacija na maloj skakaonici. 

Posle nadmetanja na velikoj skakaonici u vođstvu je bio Japanac Akito Vatabe, dok je drugo mesto držao Norvežanin Jarl Magnus Rible. Japanac je bio nešto lošiji u kros-kantriju pa je na kraju morao da se zadovolji petim mesto, a norveški predstavnik četvrtim. 

Ridzek je posle skokova bio tek peti, ali je posle velike borbe sa zemljacima Risleom i Frencelom uspeo da nadoknadi zaostatak.