Suhorang i Bandabi čuvaju olimpijce u Pjongčangu

Ostalo 10. feb 20188:47 > 8:56
Podeli:
Getty Image/ Dan Mullan / Staff

Sportisti na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu biće pod posebnom zaštitom. Njih će štititi dve simpatične maskote - tigar Suhorang i medved Bandabi.

Jean Chung / Stringer

Još krajem juna 2014. godine Organizacioni komitet u Pjongčangu raspisao je javni konkurs za predog maskote. Izabrani su beli tigar Suhoran i crni azijski medved Bandabi.

Beli tigar u Južnoj Koreji ima posebno značenje. On je simbol poverenja, snage i zaštite, pa je tako u procesu selekcije u užem izboru beli tigrić odneo pobedu jer će štititi sve sportiste u Pjongčangu.

Njegovo ime izvedeno je od reči „sooho“ i „horangi“ koje znače „zaštita“ i „tigar“. Simbol belog tigra se kao motiv koristi i u korejskoj umetnosti, naročito u slikarstvu i književnosti. Danas je ta vrsta tigra u prirodi zaštićena, a poslednji beli tigar je na prostoru Južne Koreje viđen još 1958. godine.

Osim Suhoranga olimpijce će čuvati i Bandabi. Crni medved simbolizuje snagu volje i hrabrost. I njegovo ime formirano je od dve reči korejskog porekla – „bandal“ i „bi“. „Bandal“ označava beli polumesec koju medved ima na grudima kao simbol koji će čuvati sportiste od zla, dok je „bi“ uzvik proslave posle dobrih rezultata i velikih trijumfa.

Zanimljivo je da Suhorang nije prvi tigar koji će sportiste na nekim Olimpijskim igrama. Maskota Olimpijskih igara u Seulu 1988. godine bio je tigar Hodori, koji je takođe poreklom iz Koreje.

Na ZOI u Pjongčangu će učestvovati 2.952 sportista iz 92 zemlje, koji će se takmičiti u sedam sportova, 15 disciplina, dok će ukupno biti 102 takmičenja.

Najbrojniji tim na ZOI je reprezentacija SAD, koju u Južnoj Koreji predstavlja 242 sportista.