Kili: Rusi? Ne možete ih sve baciti u Volgu

Ostalo 11. feb. 201816:45 > 16:54
Podeli:
Oleg Nikishin/Getty Images

Počasni član Međunarodnog olimpijskog komiteta Žan-Klod Kili uputio je oštru kritiku zbog odluke da se Rusija suspenzije sa Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Legendarni Francuz je predvodio Komisiju MOK na Igrama u Sočiju 2014. godine, a takođe je poznato da ima bliske odnose sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

MOK se našao u veoma komplikovanoj situaciji“, rekao je Kili za „L’Ekip“, „Sve je poteklo od dokaza Grigorija Rodčenkova koji su uključeni u Meklarenov izveštaj koji nije veoma precizan, a sve rečenice počinju rečima: ’koliko je nama poznato’, što znači da niste toliko uvereni“.

Sud za arbitražu u sportu u petak je odbio žalbe 45 sportista iz Rusije koji su tražili da učestvuju na Igrama u Pjončangu. Odbojene su i žalbe dvojice trenera, a prethodno su suspenzije za 19 Rusa preinačene i oni su se našli u Južnoj Koreji, ali pod neutralnom zastavom. Ukupno 168 sportista predstavlja Rusiju na taj način na ovogodišnjim Igrama.

Kolektivna kazna je užasna, jasno je da je neophodno kazniti one koji varaju, ali ne možete da skupite sve u jednu mrežu i bacite ih u Volgu“, rekao je trostruki olimpijski šampion.

Prošlog decembra, Kili je stao u Putinovu odbranu u intervjuu za CNN.

Ima veliko srce i donosi važne odluke. Veoma je popularan, a mislim da ga ostatak sveta loše tretira i ja se osećam loše zbog toga. Žao mi ga je jer smatram da to nije fer. Politička je greška da ne pružamo ruku Rusiji, velika je to greška“, rekao je Kili tada.

U Meklarenovom izveštaju koji je objavljen pre dve godine navedeni su dokazi da je u Rusiji postojao sistemski doping koji je sponzorisala država, a koji je kulminaciju dostigao tokom Igara u Sočiju 2014. godine.