"Esports nisu za ZOI, nema fizičkog napora"

Ostalo 13. feb. 201812:32 > 13:01
Podeli:
Alexander Hassenstein, Getty Images Sport

Na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu je organizovan esports turnir, a sve u perspektivi da jednoga dana veštinja igranja kompjuterskih igrica postane i zvanično olimpijski sport. Njihova pojava na ZOI u Južnoj Koreji nije oduševila ostale sportiste, a jedan od njih je Amerikanac Ted Ligeti.

Intel, koji je sponzor ZOI, doveo je u Pjongčang takmičare u esportu, a gejmeri su se nadmetali za nagradu od čak 150,000 dolara, što je mnogo više nego što će dobiti neki osvajači medalja u zimskim sportovima kao bonuse u svojim zemljama.  

MOK je nedavno priznao takmičenje u kompjuterskom gejmingu status sporta, te u budućnosti nije nemoguće da se na primer igrači Star Krafta nađu na Olimpijskim igrama.

Ipak, postoje oni koji smatraju da je tako nešto neprihvatljivo.

„To su dva totalno drugačija sveta. Mislim da esports ne pripada Olimpijskim igrama. Sportovi gde ima fizičkog napora pripadaju Olimijskim igrama“, rekao je Amerikanac Ted Ligeti, dvostruki olimpijski i petostruki svetski šampion u alpskom skijanju. 

Ligeti je naglasio da postoji velika razlika jer u alpskom skijanju sportisti doživljavaju redovne povrede, a ponekad je i život u opasnosti.

„Olimpijske igre su uvek zahtevale fizički, a ne samo mentalni napor. Zato šah i ostale intelektualne veštine nikada nisu prihvaćene“, dodao je Ligeti. 

Sa Ligetijem se ne slaže Ilijes Saturi, francuski gejmer koji nastupa pod zastavom Alžira.

„Kada bi olimpijci videli kako se zaista pripremamo, kako treniramo, koliko ulažemo u svakodnevne rutine da bismo bili bolji, mislim da bi imali mnogo više poštovanja prema onome što radimo“, istakao je Saturi, koji se takmiči pod imenom Stefano. 

Esports će i u budućnosti biti deo Olimpijskih igara u neformalnom smislu, a Intel je već najavio da će se turniri održavati i tokom OI 2020. i ZOI 2022. godine.