Da li je pivo tajna nemačkih uspeha u Pjongčangu?

Ostalo 20. feb. 20187:30 > 7:32
Podeli:
Alexander Hassenstein January 13, 2018

Lekar nemačkog olimpijskog tima savetuje svoje sportiste da popiju pivo odmah nakon takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama.

Nemački olimpijski tim je u Pjongčang stigao sa 3.500 litara bezalkoholnog piva i 11.000 litara „običnog“ piva i za to, kažu, imaju naučno objašnjenje. Za 156 sportista koji Nemačku predstavljaju u Pjongčangu to je oko 93 litra piva po osobi.

Johanes Šer, doktor nemačkih olimpijaca, veruje da bi sportisti trebalo da piju pivo rano i često. Šer smatra da konzumiranje bezalkoholnog piva odmah po završetku takmičenja i fizičke aktivnosti bolje deluje na organizam sportista od bilo kog drugog pića.

On je čak 2009. godine objavio naučni rad u kome je izneo dokaze da sportisti koji nakon treninga piju bezalkoholno pivo imaju manje problema sa upalom mišića, ali i da su daleko manje podložni infekcijama disajnih puteva. Objašnjenje je jednostavno – pivo sadrži više polifenola koji blagotvorno utiču na imuni sistem od bilo kog drugog pića koje konzumiraju sportisti.

Naravno, pivo nakon fizičkih aktivnosti ne piju samo Nemci. Nije retkost da se trkačima, posebno trkačima na duge staze, nakon trke nudi pivo umesto vode. Ali, niko to ne radi kao Nemci kod kojih je bezalkoholno pivo postalo praktično „zvanično“ sportsko piće. Količinski, samo se u Iranu bezalkoholno pivo troši više nego u Nemačkoj.