Ešli Vagner o mladoj Ruskinji: Hoće li više skočiti?

Ostalo 20. feb. 201818:32 > 20:28
Podeli:
Matthew Stockman/Getty Images

Najtrofejnija američaka klizačica u poslednjih šest godina Ešli Vagner ostala je u Sjedinjenim Državama da zavaljena u toplu sofu prati Zimske olimpijske igre u Pjongčangu, ali ne propušta priliku da kritikuje mladu Ruskinju Alinu Zagitovu i da prokomentariše mogući poredak na pobedničkom postolju.

Matthew Stockman/Getty Images

Vagnerova je na šampionatu Sjedinjenh Država bila četvrta i propustila je priliku da drugi put u karijeri učestvuje na ZOI i odbrani bronzu iz Sočija, na listi je bila prva rezerva. Bila je vidno nezadovoljna, a na društvenim mrežama je pokušala da ublaži burnu reakciju sa takmičenja

Kao sportista imam pravo da budem besna, a kao seniorska takmičarka sa više od 10 godina iskustva dozvoljeno mi je da preispitujem odluke“, napisla je na Tviteru Vagnerova.

Posle timskog takmičenja u umetničkom klizanju gde su se najsjajnijim odličjem okitili Kanađani, Rusi uzeli srebro, a Sjedinjene Države „tek“ bronzu, Vagnerova je kritikovala nastup 15-godišnje Ruskinje, evropske šampionke Aline Zagitove.

Amerikanka je konmentarima na Tviteru pratila takmičenje dama, a kad je na led izašla mlada evropska šampionka usledile su negativne reakcije.

Hoće li uskoro skočiti“…

Uradiće sedam skokova u drugom delu“…

U redu, poštujem takmičarski pristup, ali niko ne može to ne može tako da radi. To nije program. Ubila je vreme u prvom delu, a onda jednostavno počela da skače. To nije nastup. Razumem da sistem to dozvoljava, ali to nije svra umetničkog klizanja“…

Samo su neki od komentara nezadovoljne Amerikanke koji su izazvali burnu reakciju, što na društvenim mrežama, što među sportistima i sportskim radnicima.

U sredu je na ZOI prvi deo takmičenja u ženskoj konkurencji, u kratkom programu predstaviće se najveće zvezde današnjice, a u petak posle slobodnog programa znaće se redosled na postolju. U razgovoru za olimpijski kanal Vagnerova je u kratkim crtama iznela mišljenje koje dame su najveći konkurenti za medalje.

Jevgenija Medvedeva je nepobediva već nekoliko godina, ona je moja omiljena ruska takmičarka i to bi trebalo da buda njena medalja, ali ima nekoliko mlađih devojaka koje su gladne pobede. Mnogo će zavisiti od trostrukog aksla, Mirai Nagasu je bila prva Amerikanka koja je skok izvela na Igrama i to joj daje prednost“.

Dodala je i da je Karolina Kostner, jedna od najkontoverznijih klizačica u poslednjih nekoliko generacija, ujedno i jedna od njenih omiljenih takmičarki. Takođe, Kanađanka Kejtlin Osmond je neverovatno dobro fizički spremna i ako i psihičko stanje dovede na isti nivo definitivno će stići do podijuma.

Sve u svemu, žensko klizanje postaje tehnički sve zahtevnije i sve perfektnije, i to je dobro, ali loša stvar je što je sve manje umetničkog u prezentaciji sporta koji se zove umetničko klizanje.