U subotu odluka o ruskoj zastavi na zatvaranju ZOI

Ostalo 21. feb. 201820:11 > 20:55
Podeli:
Quinn Rooney, Getty Images

Portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta Mark Adams izjavio je da će odluka o budućnosti Ruskog olimpijskog komiteta i mogućnosti da se olimpijci iz Rusije na svečanom zatvaranju Zimskih olimpijskih igara pojave sa ruskom zastavom biti doneta u subotu.

MOK je početkom decembra kaznio Olimpijski komitet Rusije zbog sistematskog dopinga zabranom učestvovanja na ZOI sa nacionalnim obeležjima. Tako su Rusi u Pjongčang došli kao olimpijci iz Rusije sa olimpijskom zastavom, a ukoliko osvoje zlatnu medalju biće intonirana olimpijska himna.

„Izvršni odbor zaseda u subotu 24. februara, odluka će biti doneta većinom glasova, MOK zaseda u nedelju. Teško je reći kad će odluka biti objavljena“, navodi Adams u zavničnom saopštenju.

Na konferenciji MOK na pitanje novinara da li će najnovija tužba ruskih sportista protiv Grigorija Rodčenkova uticati na odluku o zastavi na zatvaranju Igara, Adams je odgovorio da se svaki slučaj zasebno razmatra i da će organizacija donetu odluku u skladu sa propisima

Jedan od uslova delimičnog povlačenja suspenzije jeste plaćanje novčane kazne od 15 miliona dolara. Ruski Olimpijski komitet u potpunosti je uplatio kaznu, pa je bar jedan od uslova ispunjen.