Severna Koreja šalje generala na zatvaranje Igara

Ostalo 22. feb. 201813:10 > 13:21
Podeli:
Alexander Hassenstein/Getty Images

Na zatvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu će biti severnokorejski general i šef obaveštajne službe Kim Jong-čol. On je jedan od glavnih ljudi u severnokorejskoj hijerarhiji, a priča se da je umešan u neke napade na Južnu Koreju.

Učešće severnokorejskih sportista mnogi vide kao momenat otopljavanja odnosa između Seula i Pjongjanga, mada neki tumače da su severnokorejski sportisti u Pjongčangu da bi Severna Koreja poboljšala svoju sliku u međunarodnim odnosima. 

Tome u prilog bi i mogla da ide činjenica da će u Pjongčang u nedelju na zatvaranje Igara doći osoba iz vojnog miljea, koja bi mogla da bude i persona non-grata jer je navodno general Kim Jong-čol imao veze sa napadima na Južnu Koreju. 

General Kim je inače u komitetu za odnose između dve koreje, ali kako je i na čelu obaveštajne službe Seul smatra da je on odgovoran za potapanje jednog južnokorejskog vojnog broda 2010. kada je poginulo preko 40 mornara. Kim Jong-čol će se inače sresti sa predsednikom Južne Koreje Mun Džae-inom. 

Severnokorejski general će inače imati i priliku da se sretne sa ćerkom Donalda Trampa Ivankom, koja je najavila dolazak na ceremoniju zatvaranja Zimskih olimpijskih igara.