Rusi bez svoje zastave na zatvaranju Igra u Pjongčangu

Ostalo 25. feb. 20189:54 > 9:56
Podeli:
Maddie Meyer/Getty Images

Međunarodni olimpijski komitet objavio je da će suspenzija Rusiji biti ukinuta ukoliko ne bude više pozitivnih testova sportista iz te zemlje sa Zimskih olimpijskih igara u Pjončangu. Međutim, Rusima neće biti dozvoljeno da se pojave pod svojom zastavom na ceremoniji zatvaranja.

Rusija je suspendovana iz Pjongčanga zbog sistemskog dopinga koji je navodno sponzorisala država na Igrama u Sočiju 2014. godine. Sportistima koji su dokazali da su čisti dozvoljeno je da se takmiče pod neutralnom zastavom, a tim olimpijaca iz Rusije brojao je 168 članova.

Međutim, dva pozitivna testa ugrozila su nade Rusa da bi njihova trobojka mogla ipak da se nađe u Pjongčangu do kraja Igara. Aleksander Krušelnicki je osvojio bronzu u mešovitim parovima u karlingu, ali je ostao bez nje zbog dopinga, dok je bobistkinja Nadežda Sergejeva suspendovana u subotu iz istog razloga.

Prvi čovek Međunodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah je istakao razočaranje zbog pozitivnih testova, a takođe je otkrio da je to razlog zašto se uopšte nije raspravljalo o mogućnosti da se ruska zastava nađe na ceremoniji zatvaranja. Ipak, Bah je naglasio da dva slučaja dopinga nisu dokaz da postoji sistemski problem, kao i da ne postoji nikakva umešanost Olimpijskog komiteta Rusije.

Odluke o suspenziji Rusije i izostanku njene zastave sa zatvaranja Igara u Pjongčangu donete su jednoglasno na sastanku Međunarodnog olimpijskog komiteta na osnovu preporuke Izvršnog odbora.

Olimpijski tim Rusije je u Pjongčangu osvojio 16 medalja, od kojih su dve zlatne.