Norvežani nedodirljivi u Pjongčangu

Ostalo 25. feb. 201811:07 > 11:10
Podeli:
Quinn Rooney/Getty Images

Norveški sportisti završili su Zimske olimpijske igre u Pjongčangu sa najvećim brojem medalja, a takođe su postavili novi rekord.

Norvežani su se za 17 dana ukupno 39 puta našli na podijumu, od toga 14 puta na najvišem stepeniku, a osvojili su i 14 srebrnih medalja i 11 bronzanih.

Istim brojem zlata okitili su se i Nemci, ali su oni osvojili osam medalja manje, pošto su imali deset srebra i sedam bronzi.

Pre poslednjeg dana bilo je poznato da će Norvežani biti najuspešniji, ali je bilo pitanje da li će imati i najviše zlata u Pjongčangu. Nemci su imali jednu više, a obe zemlje imale su šansu za najsjajnije odličje u nedelju.

Međutim, nemački hokejaši su u finalu poraženi od ruskih olimpijaca, da bi 14. zlato Norvežanima donela Marit Bjergen trijumfom na 30 kilometara masovnim startom. Bjergenova je tako ujedno potvrdila status najuspešnijeg sportiste u istoriji Zimskih olimpijskih igara osvojivši svoje osmo zlato, a 15. medalju ukupno.

Norvežani su, inače, sa 39 medalja postavili rekord po ukupnom broju odličja na jednim Zimskim igrama. Osvojivši bronzu u timskom takmičenju u alpskom skijanju i zahvaljujući zlatu Bjergenove, za dve medalje su nadmašili rekord američkih sportista sa Igara u Vankuveru 2010.

Norvežane i Nemce sledili su Kanađani sa ukupno 29 medalja, od kojih je 11 bilo zlatnog sjaja, a sledili su ih Amerikanci i Holanđani.