Nema bolje od nje, ali ona to ne priznaje

Sankanje 2. feb. 201814:32 > 15:36
Podeli:
Adam Pretty/Getty Images

Nijedna žena u sankanju nije osvojila više trofeja od Natali Gajsenberger, kako u Svetskom kupu, tako i na Svetskom prvenstvu i Zimskim olimpijskim igrama. Mnogi je smatraju najboljom svih vremena, ali se ona ne obazire na to i čak tvrdi suprotno.

Ne, nisam najbolja. Nisam ona koja broji pobede ili podijume“, jasna je Gajsenbergerova.

Nemačka sankašica je na Igrama u Vankuveru osvojila bronzu, a pre četiri godine je osvojila zlata u kako u pojedinačnoj konkurenciji, tako i u štafeti. U međuvremenu je bila nezaustavljiva na svim velikim takmičenjima, pa se zlato očekuje od nje i u Pjongčangu. Razlog za to se vidi u njenim rezultatima, ali i nemačkom programu za sankanje, koji je za klasu ispred svih ostalih.

Gajsenbergova ima 43 pobede u singlu, 64 kada se doda i štafeta, a ukupno 117 podijuma u Svetskom kupu. Amerikanci su, na primer, tokom cele istorije u sankanju osvojili 45 pobeda. Nemačka sankašica ima i 12 medalja sa planetarnih šampionata, uz tri sa Olimpijskih igara. U domovini je gledaju kao veliku zvezdu, htela ona to ili ne.

Adam Pretty/Getty Images

Motivaciju nalazim u tome što volim to što radim. Volim sport, volim da se takmičim protiv drugih ljudi, protiv same sebe i volim to što sam uspešna. Znam kakav je osećaj stajati na podijumu, na samom vrhu. Znam kakav je osećaj kada se intonira moja himna. Navučena sam na taj osećaj“, naglašava Gajsenbergerova, koja je na 13 trka Svetskog kupa ove sezone slavila isto toliko puta.

Nemica je tek napunila 30 godina i vrlo lako bi mogla da se nađe i na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu za četiri godine. Za sada se, ipak, samo zna da će učestvovati na narednom Svetskom prvenstvu, koje je na programu sledeće godine u Nemačkoj, i da se koncentriše samo na Pjongčang.

Nisam nikada rekla da ću završiti karijeru posle Zimskih olimpijskih igara, samo da nisam sigurna da li ću je nastaviti. Ako moje telo bude u redu, ako budem gladna uspeha, nastaviću. Ako ne, povući ću se“, istakla je Nemica.

Zimske olimpijske igre na programu su od 9. do 25. februara.