Loh juri Hakla u Pjongčangu

Sankanje 2. feb. 201814:48 > 15:40
Podeli:
Dennis Grombkowski/Getty Images

Nemački sankaš Feliks Loh pokušaće da na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu učini ono što je pošlo za rukom samo još jednom čoveku – da osvoji tri olimpijska zlata zaredom.

Do sada je takav uspeh ostvario samo Georg Hakl, koji je bio najbolji na Igrama 1992, 1994. i 1998. godine. Loh je bio nezaustavljiv u Vankuveru 2010. i Sočiju 2014. godine, a u Pjongčang stiže kao glavni favorit za najsjajnije odličje.

Volim sport i to je najvažnija stvar“, rekao je Loh, koji planira da se takmiči barem u još jednom olimpijskom ciklusu posle Pjongčanga, „Volim proklizavanje, osećaj, brzinu. To je ono što je sjajno u vezi sa ovim sportom“.

Iako kada Loh to kaže sve izgleda jednostavno, sankanje to definitivno nije. U pitanju je izuzetno tehnički sport, u kojem je kvalitet opreme gotovo jednako važan kao tehnika sankaša.

Nemci su u njemu najdominantnija nacija, a razlog za to je sigurno što mnogo više ulažu u taj sport, što se vidi po tome da imaju četiri staze, što je više nego bilo koja druga zemlja. Uz to, imaju odlično finansiran program, što se ogleda kako u Lohovim rezultatima, tako i onima koje u ženskoj konkurenciji postiže Natali Gajsenberger.

Loha mnogi vide kao vanzemaljca među sankašima, što je nekima potvrdio u poslednjoj rundi takmičenja u Lejk Plesidu ranije ove sezone. Odskočio je od zid, kasnio je u pojedinim krivinama, nije pratio najbržu liniju, a tako sankaši obično gube najviše vremena. Međutim, Nemac je ostvario najbolji rezultat u toj seriji, što je zbunilo njegove rivale, pa će zbog toga Loh biti onaj kojeg će svi želeti da pobede. Da li će uspeti, saznaćemo vrlo brzo.