Indijski sankaš uz pomoć države šesti put na ZOI

Sankanje 5. feb. 20182:47 > 1:48
Podeli:
Alex Livesey/Getty Images

Poznat kao najbrži Indijac na ledu sankaš Šiva Kešavan biće jedan od dva predstavnika svoje zemlje na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Njemu će to biti šeste Igre u karijere, a u Južnu Koreju je uspeo da ode zahvaljujući pomoći ministarstva sporta Indije.

Zbog nedostatka finansija, Kešavan je bio primoran da propusti nekoliko kvalifikacionih takmičenja. Srećom po njega, pomoć države stigla je na vreme.

Vredno sam radio da bih stigao do Olimpijskih igara. Daću sve od sebe da osvojim prvu medalju za Indiju na Zimskim olimpijskim igrama. Uzbuđen sam što ću ovoga puta braniti boje zastave svoje zemlje“, rekao je Kešavn.

Pre četiri godine u Sočiju, Kešavn je na otvaranju Igara predstavljao neutralne sportiste zbog suspenzije Olimpijskog komiteta Indije. Međutim, suspenzija je ukinuta tokom trajanja takmičenja, pa se indijski sankaš ipak takmičio za svoju zemlju.

Prošle godine, Kešavn je odbranio titulu azijskog šampiona, a tokom takmičenja je zabeležio brzinu od 134,3 km/h, čime je postavio rekord svog kontinenta.

Alex Livesey/Getty Images

Veoma sam srećan što naša Vlada prepoznaje zimske sportove. Bilo je situacija kada nisam mogao da platim svog trenera. Naša zemlja nema stazu za sankanje i morao sam da idem u druge zemlje da bih trenirao“, istakao je Kešavn.

Pre Pjongčanga, Kešavn je trenirao u Insbruku i Altenbergu nekoliko meseci. Trke na Zimskim olimpijskim igrama čekaju ga tokom vikenda.

Zanimljivo je da je pre 16 godina Italija ponudila Kešavnu državljanstvo, ali je on to odbio, a tom prilikom je naveo patriotske razloge.

Pored Kešavna, boje Indije u Pjongčangu braniće Džagdiš Sing, koji će se takmičiti u skijaškom trčanju.