Sprinterice zamenio sankama

Sankanje 7. feb. 20180:55 > 16:29
Podeli:
Cameron Spencer, Getty Images

Bivši kineski sprinter Zang Peimeng promenio je sport, pa je sprinterice zamenio sankama i nada se učešću na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022.

Patrick Smith, Getty Images

Zang je 2015. osvojio srebrnu medalju na Svetskom šampionatu u Pekingu u štafeti 4×100 metara, ali se prošle godine penzionisao i promenio sport na poziv direktora kineske Opšte uprave sporta

„Želim da se takmičim i na zimskim i na letnjim Igrama, to je moj san“, objašnjava za „Čajna Plus“ Zang, „Razmišljao sam da se prebacim na zimske sportove još pre nego što sam napustio atletiku i u planu su mi bili i neki drugi sportovi osim skeletona“.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu Zang je učestvovao kao atletičar, a kaže da ukoliko izbori kvalifikacionu normu, to bi bio istorijski momenat da u svom rodnom gradu predstavlja svoju zemlju i na letnjem i na zimskom takmičenju.

Sprinteri imaju ogromnu prednost u kliznim sportovma zbog brzine koja je jako bitna u disciplinama u kojima je start najvažniji.

„U skeletonu takmičari se spuštaju niz zaleđenu stazu glavom napred što meni izgleda izuzetno opasno. U Kini još nemamo stazu, treninge ću početi u inostranstvu odmah po završetku ZOI u Pjongčangu“.

„Želeo bih da budem kamen temeljac kineskog nacionalnog tima u skeletonu, kao što sam bio i na atletskoj stazi. Daću sve od sebe da popularizujem zimske sportove u Kini bez obzira na to da li ću u budućnosti ostvariti neke značajnije rezultate ili ne“, dodao je na kraju Zang.