Šok u Pjongčangu – Glajršer svrgnuo Loha!

Sankanje 11. feb. 201814:36 > 14:38
Podeli:
Alexander Hassenstein/Getty Images

Austrijski sankaš David Glajršer napravio je veliko iznenađenje osvojivši zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Glajršer je na taj način prekinuo dominaciju Nemca Feliksa Loha, koji je u Pjongčangu jurio svoju treću titulu olimpijskog šampiona.

Do najvećeg uspeha karijere 23-godišnji Austrijanac je došao u vremenu od 3:10.702 minuta, sa 26 hiljaditinki prednosrti u odnosu na Krisa Mardzera iz Sjedinjenih Država. Bronza je pripala Nemcu Johanesu Ludvigu, koji je bio 23 stotinke iza Grajšera.

Loh je posle greške u poslednjoj seriji morao da se zadovolji petim mestom.

Prve tri serije takmičenja okazivale su da će se Loh prošetati do zlata i izjednačiti sa Georgom Haklom, jedinim sankašem u istoriji koji je tri puta bio olimpijski šampion. Međutim, Nemac je napravio nekarakterističnu grešku, dotakao je zid staze i tako izgubio na brzini, a iako je na prvom prolazu i dalje imao prednost, bilo je jasno da neće uspeti da po drugi put odbrani zlato.

Mladi Austrijanac je do tog trenutka već uradio sve što je potrebno da bi sebe doveo u najbolju moguću poziciju. I to nije učinio time što je bio odmah uz Loha, naprotiv, samo u jednoj seriji je bio bolji od ostalih, a u ostalima je bio dovoljno konstantan da bi doneo svojoj zemlji prvo zlato na Igrama u Pjongčangu. Zanimljivo je da do sada nije imao nijednu pobedu u karijeri, uključujući i Svetski kup.

Glajšer je bio najbržu u prvoj seriji, podbacio je u drugoj, kada je bio sedmi, ali se popravio u nedelju. U obe serije je imao četvrto vreme, što mu je bilo dovoljno za najviši stepenik pobedničkog postolja, ispred Mazdzera i Ludviga. Najbolju trojicu sledio je Italijan Dominik Fišnaler, ispred Loha, Sema Ednija iz Kanade, svog brata Kevina i Romana Repilova, olimpijca iz Rusije koji se takmiči pod neutralnom zastavom.