Gajsenbergova sigurna na polovini takmičenja u sankanju

Sankanje 12. feb. 201814:45 > 14:48
Podeli:
Tom Pennington/Getty Images

Nemačka sankašica Natali Gajsenberger nalazi se u vođstvo posle polovine takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Posle dve serije, Gajsenbergerova drži čelo u vremenu od 1:32.454 minuta i ima 12 stotinki prednosti u odnosu na sunarodnicu Dajanu Ajtberger. Treće mesto drži Kanađanka Aleks Gof, koja je 71 hiljaditinku iza Ajtbergerove.

Gajsenbergerova je posle prve serije imala 72 hiljaditinke prednosti u odnosu na kanadsku sankašicu, da bi u drugoj zablistala Amerikanka Samer Bričer. Aktuelna olimpijska šampionka je bila treća, 77 hiljadinitke iza, ali je uspela da održi solidnu prednost pred nastavak takmičenja.


Na polovini takmičenja Nemice drže tri od četiri vodeće pozicije, pošto je Tatjana Hifer iza najbolje tri, a slede je Erin Hamlin iz Sjedinjenih Država i Kanađanka Kimberli Mekrej.

Preostale dve serije u ženskom sankanju na programu su u utorak od 11.30 po našem vremenu.

Nijedna žena u sankanju nije osvojila više trofeja od Gajsenbergerove, kako u Svetskom kupu, tako i na Svetskom prvenstvu i Zimskim olimpijskim igrama. Na prethodnim Igrama u Sočiju osvojila je zlata u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji, a ima i bronzu iz Vankuvera 2010. godine. Zbog toga je mnogi vide kao glavnu favoritkinju za zlato u Pjongčangu, ali je isti slučaj bio i sa njenim sunarodnikom Feliksom Lohom.

Loh je jurio treće uzastopno olimpijsko zlato, činilo se da je na sigurnom putu da se iznednači po broju medalja sa Georgom Haklom, a tako je sve bilo do kraja treće serije. U poslednjoj rundi je napravio grešku, izgubio mnogo vremena, pa ga je sa trona svrgnuo Austrijanac David Grajšer.