Gajsenbergerova nije kao Loh – odbranila zlato

Sankanje 13. feb. 201814:21 > 14:22
Podeli:
Matthias Hangst/Getty Images

Nemačka sankašica Natali Gajsenberger osvojila je drugo zlato zaredom na Zimskim olimpijskim igrama, pošto je posle Sočija bila klasa za sebe i u Pjongčangu.

Gajsenbergova je slavila ukupnim vremenom od 3:05.232 minuta, sa 367 hiljaditinki prednosti u odnosu na svoju sunarodnicu Dajanu Ajtberger. Njima dvema se na pobedničkom postolju pridružila Aleks Gaf iz Kanade, koja je bila 45 stotih delova sekunde iza drugoplasirane.

Samo dva dana pošto je njen sunarodnik Feliks Loh doživeo debakl pri pokušaju da odbrani zlato, Gajsenbergova je potvrdila svoju dominaciju u sankanju. Posle dve serije bila je 12 stotinki ispred najbliže rivalke, da bi potom povećala svoju prednost u naredne dve runde.

Jedini način da Gajsenbergovu neko svrgne sa trona bilo je da napravi grešku, a ona to nije učinila. Tako je postala prva žena koja je odbranila titulu u sankanju na Igrama posle Štefi Martin, koja je branila boje Istočne Nemačke u Sarajevu 1984. i Kalgariju 1988. godine. 30-godišnja Nemica ima i tri svetska zlata u singlu, a u Pjongčangu brani i titulu u timskoj štafeti.


Ajtbergova i Gafova su obe osvojile svoje prve olimpijske medalje, a imale su sreće i da je Tatjana Hifner, treća Nemica napravila grešku u poslednjoj seriji, pošto je pred nju bila druga. Hifnerova je morala da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Kanađanke Kimberli Mekrej i Erin Hamlin iz Sjedinjenih Država.