Gajsenbergova: Postoji li nešto bolje od ovoga?

Sankanje 14. feb. 201811:17 > 11:52
Podeli:
Getty Images/Matthias Hangst

Nemica Natali Gajsenberger je u Pjongčangu osvojila svoje treće zlato na Zimskim olimpijskim igrama odličje u sankanju, zbog čega je postala najuspešija olimpijka u svojoj disciplini.

30-godišnjakinja iz Misbaha slavila je u utorak posle četvrte vožnje, a bila je bolja od zemljakinje Dajane Ajteberger i Kanađanske Aleks Gof.

Ovo je bila tako teška trka, i dalje ne mogu da verujem. Sada imam još jednu olimpijsku medalju, da li postoji nešto bolje? Četiri godine sam sanjala o tome„, zadovoljno je istakla Gajzenbergova.

Ona je na Igrama u Sočiju 2014. godine osvojila zlatno u pojedinačnoj i timskoj konkurenciji, dok se četiri godine ranije u Vankuveru okitila bronzom.

Gajsenberova ima solidne šanse da se sa timom ponovo popne na podijum – trka u ekipnom takmičenju na programu je u sredu i četvrtak.

Uspeh najbolje nemačke takmičarke na sankama nije iznenađenje. Pre nego što je došla u Pjongčang, Gajsenbergova je šesti put zaredom bila najbolja u ukupnom poretku Svetskog kupa, čime je postavila rekord. Pored toga, ona ima najviše pobeda u Svetskom kupu u ženskoj konkurenciji – 43.

Ona je u formi svog života„, istakao je selektor nemačkog tima Norbert Loh u januaru.

Gajsenbergovu trenira njen otac Helmut, koji je uticao na odluku svoje ćerke da se umesto za skijanje odluči za sankanje. Još kao 15-godišnjakinja Gajsenbergova je postala svetska šampionka u juniorkoj konkurenciji. Krajem 2007. u Lejk Plesidu imala je svoj debi u Svetskom kupu, kada je osvojila drugo mesto.

Devojka visoka 183 centimetra zaposlena je u policiji. Svoj prvi trijumf u ukupnom poretku Svetskog kupa ostvarila je u sezoni 2012/13, a iste godine u kanadskom Vistleru postala je svetska šampionka u pojedinačnoj konkurenciji.

Od tada je osvojila sedam zlatnih medalja na Svetskim prvenstvima – tri u pojedinačnoj i četiri u timskoj konkurenciji.

Gajsenbergova još ne misli o završetku svoje karijere: „Sve dok se budem zabavljala baveći se ovim, nastaviću da se takmičim„, zaključila je Nemica.