Snouborderke besne zbog vremenskih uslova u Pjongčangu

Snoubord 12. feb. 201814:07 > 15:27
Podeli:
Getty images/Ryan Pierse

Snouborderke koje su se takmičile u sloupstajlu ljute su zbog toga što finale Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu nije odloženo zbog loših vremenskih uslova, koji su u ponedeljak prouzrokovali seriju padova.

Skoro sve sportistkinje koje su učestvovale na takmičenju, uključujući i šampionku Džejmi Anderson, doživele su pad na „Finiks Parku“, na kojem su jaki vetrovi otkazali kvalifikacije u nedelju, dok je finale dan kasnije odloženo za sat vremena i skraćeno na dve runde.

Iako niko od sportista nije zadobio ozbiljniju povredu, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Međunarodna skijaška federacija (FIS) morali su da odgovore na pitanje zašto održavanje finala nije odloženo.

FIS je priznala da su vremenski uslovi predstavljali izazov, ali je istakla da je dobro promišljeno o svemu i da je zaključeno da je održavanje trke moguće, uz maksimalnu sigurnost za sportiste.

Finkinja Eni Rukajarvi, koja je osvojila bronzu, istakla je da je njeno dostignuće gurnuto u drugi plan.

Najviše sam srećna zbog toga što se niko nije povredio“, istakla je Rukajarvijeva.

Upitana da li smatra da je odluka da se finale održi bila prava, kazala je:

Nije bila. Vreme je bilo bolje za vreme treninga, ali onda se odjednom pogoršalo i trebalo je da otkažu trku i pomere je za neki drugi dan. Vreme je bilo loše i bilo je opasno takmičiti se u tim uslovima. Vetar me je ometao u toku vožnje. Pala sam i povredila bradu, što nije bilo prijatno“, dodala je finska borderka.

Za 17-godišnju Tes Koadi, koja je najmlađi član australijaskog olimpijskog tima, učešće na ZOI završeno je pošto je na treningu zadobila ozbiljnu povredu levog kolena. Mlada Koadi krivila je vreme za to što joj se desilo, a Austrijanka Ana Gaser tim povodom je kazala:

Toliko ljudi do sada se povredilo zbog vetra“, ostakla je Gaserova o dodala:“Takmičenje je lutrija. Ne mislim da je takmičenje bilo fer i razočarana sam organizacijom“.

https://twitter.com/LALegault/status/963013815632883713

Britanka Ejmi Fuler, koja je posle pada završila na 17. mestu, vremenske uslove na finalu sloupstajla u Pjongčangu označila je kao „najbrutalinije ikada viđene“ i dodala da nije imala nikakve šanse da se bezbedno prizemlji posle svog poslednjeg skoka, pošto je upala u snaž nalet vetra.

To sigurno nije ono što sam želela, očekivala i ono o čemu sam sanjala kada je olimpijsko finale u pitanju. Nalet vetra bio je izutetno jak“, istakla je Fulerova.

Mnogo je onih koji se žale na vremenske uslove u Pjongčangu – niske temperature i jak vetar otežavaju ZOI kako učesnicima, tako i gledaocima. Britancac Kejti Ormerod još jedan je on onih koji su morali da se pozdrave od Pjongčanga pošto su pretrpeli povrede ligamenata na sloupstajl stazi.

FIS uvek teži ka tome da se sportisti takmiče u uslovima u kojima mogu da pokažu svoj najbolji performans. Ali, priroda sportova na otvorenom nalaže prilagođavanje uslovima“, izjava je vladajućeg tela ZOI.

Pobednica Andersonova je prva žena kojoj je pošlo za rukom da osvoji dva olimpijska zlata u snoubordu. Pored toga što je pala u toku svoje poslednje vožnje, ona je uspela da se popne na pobedničko postolje.