Iskupljenje za Soči – Vajt ponovo na tronu!

Snoubord 14. feb. 20184:11 > 4:13
Podeli:
Clive Rose/Getty Images

Američki snouborder Šon Vajt osvojio je treće olimpijsko zlato trijumfom u hajfpajpu na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Vajt se na tron vratio zahvaljujući sjajnom izdanju u poslednjeg serija u finalu, koji mu je doneo 97,75 bodova.

U borbi za zlato, iskusni Amerikanac je za dva i po boda pobedio Japanca Ajumija Hirana, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao Skoti Džejms iz Australije.

Vajt je svoja prva dva zlata osvojio na Igrama u Torinu 2006. i Vankuveru 2010. godine, da bi pre četiri godine u Sočiju potpuno podbacio. Amerikanac je bio tek četvrti, ali je već tada najavio da će se za sve iskupiti u Pjongčangu, što je i učinio.

Posle se mučio da izbori mesto na ovogodišnjim igram, Vajt je bio dominantan u kvalifikacijama, da bi u istom ritmu nastavio u prvoj seriji. Međutim, u drugoj je zasijao Hirano, koji je, između ostalog, izveo i dva ’1440’ zaredom i tako preuzeo vođstvo. Amerikanac je izveo isti trik, i to prvi put na nekom takmičenju, ali je potom usledila greška zbog koje je ostao drugi.

U odlučujućoj seriji, Hirano nije uspeo da ponovi izdanje iz prethodne, da bi Vajt izveo sjajan program i zasluženo se okitio zlatom. Na taj način je postao prvi snouborder koji je u bilo kojoj disciplini osvojio tri olimpijska zlata, a takođe je Sjedinjenim Državama doneo 100. najsjajnije odličje u istoriji Zimskih olimpijskih igara.


Japanski snouborder je odbranio srebro osvojeno u Sočiju, kada je imao tek 15 godina, dok je Džejms došao do svoje prve olimpijske medalje. Australijanac je, inače, dvostruki svetski šampion u halfpajpu.

Najbolji među ostalima bio je Amerikanac Ben Ferguson, ispred Patrika Burgenera iz Švajcarske i svog sunarodnika Čejsa Džosija.

Branilac titule iz Sočija Juri Podlačikov povukao se sa takmičenja u Pjongčangu zbog povrede glave. Švajcarac je na poslednjem takmičenju pred Zimske olimpijske igre doživeo težak pad, zbog čega je njegovo učešće bilo pod znakom pitanja, a iako je otputovao u Južnu Koreju odlučio je da se ne nađe na halfpajpu.