Vajt: Užasno i neverovatno u isto vreme

Snoubord 14. feb. 201812:21 > 12:24
Podeli:
Andreas Rentz/Bongarts/Getty Images

Trostruki olimpijski šampion u halfpajpu Šon Vajt rekao je da je oduševljen povratkom na tron na Zimskim olimpijskim igrama.

Vajt je bio nezaustavljiv na Igrama 2006. godine u Torinu i 2010. u Vankuveru, da bi u Sočiju pre četiri godine podbacio i morao je da se zadovolji četvrtim mestom. Američki snouborder je od tada najavljivao da će se iskupiti za sve u Pjongčangu, a to je i učinio u sredu sjajnim izdanjem za svoje treće zlato.

Amerikanac je bio sjajan u prvoj rundi, potom je pokleknuo, a zasijao je Japanac Ajumu Hirano, da bi Vajt podigao nivo u odlučujućoj seriji i osvojio je 97,75 bodova. Olimpijski šampion je Hirana pobedio za dva i po boda i ispisao nove stranice istorije, pošto nijedan drugi snouborder nije osvojio tri olimpijska zlata.

Čoveče, bilo je užasno i neverovatno u isto vreme. Znao sam da sam imao odličan program, bio sam ponosan na to i mogao sam glavu da držim uzdignutom. Ali, kada su objavili moj skor, kolena su mi zaklecala„, rekao je Vajt, „Bila je ovo jedna od najizazovnijih serija koje sam imao. Nisam čak ni povezao kombinacije, to što sam odradio dva ‘1440’ zaredom, sve dok nisam stigao na stazu. Presrećan sam, ponosan sam i što su me rivali terali da budem bolji„.

Ryan Pierse/Getty Images

U odnosu na prethodne Igre, finale u halfpajpu sastojalo se od tri serije, umesto od dve, pa je 12 snoubordera imalo dodatnu šansu u borbi za medalje. Vajt nije pružio izdanje kao u kvalifikacijama, ali je istakao da je bio dužan svojim najbližima da se pokaže u najboljem svetlu.

Moram da se zahvalim svom timu. Uvek su me podržavali, uveravali su me da smo na pravom putu i verovali su u meni. To mi je zaista pomoglo. Svi su bili ovde za mene i presrećni. A ja se i dalje tresem, ne znam šta se dešava. Moja porodica me je podržavala od prvog dana, vozili su me na planinu, išli na bolovanje samo da bi me doveli do mesta gde treba da budem i sada smo tu. Imam tri medalje, ovo su moje četvrte Olimpijske igre, počastvovan sam zbog svega„, istakao je Vajt, koji je još ranije najavio da planira da se prebaci na skejtbord da bi se takmičio na Olimpijskim igrama u Pekingu 2020. godine.