Voltije oduvao Amere i odbranio zlato

Snoubord 15. feb. 20187:34 > 7:46
Podeli:
Clive Rose/Getty Images

Francuz Pjer Voltije osvojio je zlatnu medalju na snoubord krosu u Pjongčangu i tako ponovio uspeh iz Sočija od pre četiri godine. Takođe je prekinuo dominaciju američkih takmičara u snoubordu.

U finalnoj trci Voltije jeste bio favorit, ali su se među šestoricom najboljih našla i dva Amerikanca Nik Baumgartner i Mik Dirdorf. Stoga je postojala bojazan kod ostatka sveta da bi i ovde zlato moglo upravo da pripadne nekom od predstavnika SAD. Ipak, na polovini trke ti snovi su se raspršili, jer su američki dvojac i Australijanac Aleks Pulin pali u trci, tako da se već znalo da će Voltije, Australijanac Džerid Hjuz i čovek koji je nosio špansku zastavu na ceremoniji otvaranja Regino Hernandez uzeti medalje, samo je bilo pitanje kojim redosledom.

Voltije, koji je vodio od starta, nije prepustio do kraja vođstvo i odbranio je zlato iz Sočija. Ovim trijumfom potvrdio je da je najbolji, pošto je i vladajući svetski šampion. Drugi je bio Hjuz, a treći Hernandez. Ovo je Francuzima treće zlato i nalaze se na šestom mestu generalnog plasmana.