Dijagnoza raka, 48 zračenja, operacija, pa zlato

Snoubord 13. mar 201813:25 > 13:27
Podeli:
Getty Images/Dennis Grombkowski

Priča sa Zimskih paraolimpijskih igara koja motiviše i na primeru pokazuje da se sve može ukoliko se ima dovoljno volje, vere i upornosti svakako je priča osvajačice zlata u snoubord krosu - Bibian Mentel-Spe.

45-godiišnja Holađanka, čija je jedna noga amputirana ispod kolena pre nekoliko godina, osvojila je zlato u snoubord krosu, i to samo 10 nedelja pošto je bila podvrgnuta operaciji kancera vratnog dela kičmene moždine.

Vožnja koja joj je donela najsjajnije odličje nije izazvala toliko pažnje koliko sve ono što je preživela u poslednjih devet meseci, a što mnogi nazivaju materijalom za holivudski film.

Drama paraolimpijke, koja je i u Sočiju trijumfovala u snoukrosu, počela je u julu. Lekari su joj tada dijagnostikovali rak, po deveti put u njenom životu. Bibian je 2002. godine izgubila potkolenicu zbog toga što joj je tumor napao kost, a ovog puta je u pitanju bio vratni pršljen.

https://twitter.com/Parasnowboard/status/973113889507368960

Ispostavilo se da je 40 odsto šestog vratnog pršljena bilo zahvaćeno rakom. Usledilo je 48 zračenja proteklog leta. Kada sam se, navodno izlečena, vratila rehabilitacionim teninzima ispostavilo se da je pršljen skoro kolabirao od raka i radiološke terapije. Tada su mi kazali da bi kičma mogla da mi se prekine na tom mestu i da bih mogla da ostanem paralizovana ukoliko smesta ne budem operisana„, istakla je Mentel-Spe.

Ona je nedugo potom podvrnuta dvema uzastopnim operacijama vratnog kičmenog pršljena.

Jedna je bila krajem decembra, a druga trećeg januara. Tada su mi lekari kazali. ‘Vaš vrat je u redu i verujemo da ćete uspeti da odete na Paraolimpijske igre„, dodala je Mentel-Spe.

Bibian se takmičila u klasi LL2, koja uključuje takmičare sa amputacijom potkolenice ili sličnim oštećenjem.

Tek pre tri nedelje sam ponovo stala na snoubord. Zbog toga je potpuno neverovatno što sam osvojila zlato„, zaključila je Mentel-Spe.