Umetnički klizači nisu ranoranioci?

Podeli:
Harry How/Getty Images

Rani početak takmičenja u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama našao se na udaru brojnih klizača, ali je Međunarodni olimpijski komitet objavio da je raspored napravljen tako da bi se svi takmičari pokazali u najboljem svetlu.

Pošto je veliki broj klizača, među kojima je bio i Amerikanac Nejtan Čen, imao je nekarakteristične padove tokom timskog takmičenja u petak, a neki od njihovih rivala smatraju da je deo problema do termina.

Takmičenja u umetničkom klizanju se često održavaju tokom popodneva i večeri, ali u Pjongčangu većina počinje u 10 časova po lokalnom vremenu. Zanimljivo je da je to udarni termin u Severnoj Americi.

Međunarodni olimpijski komitet je objavio da je veliki broj faktora uzet u obzir pri određivanju termina. Dodato je da je konačnu odluku doneo Izvršni odbor na osnovu predloga Organizacionog komiteta Igara i konsultacija sa federacijama.

Glavna stvar pri donošenju odluka je želja da sportisti mogu da se takmiče na najvišem nivou. Ostali faktori uključuju organizaciju, balans zbog činjenice da imamo 208 takmičenja, izloženost sporta, zadovoljstvo različitih strana, uključujući sportiste i navijače“, stoji u saopštenju Međunarodnog olimpijskog komiteta.

U obrazloženju se navodi i da su jutarnja takmičenja izuzetno česta i na Svetskom prvenstvu u umetničkom klizanju.