Svetski rekord Medvedeve, Kanađani u vođstvu

Umetničko klizanje 11. feb. 20188:56 > 8:58
Podeli:
Maddie Meyer Getty Images Sport

Evgenija Medvedova postavila je novi svetski rekord u kratkom programu za žene, pomogavši fantastičnim nastupom Olimpijcima iz Rusije da finalni dan ekipnog takmičenja u umetničkom klizanju dočekaju na drugom mestu, iza Kanađana

Ruska klizačica, inače svetska šampionka, takmiči se prvi put na Olimpijskim igrama, a za nastup u kratkom programu ocenjena je sa 81.06 poena. Mlađana Medvedova je prevazišla niz teških prepreka kako bi se takmičila u Pjongčangu, ukljućčujući i prelom kosti u stopalu, zbog kojeg je propustila finalni Gran pri prošle sezone, ali i doping skandal u koji je bio uključen Olimpijski komitet Rusije.

Druga je bila Italijanka Karolina Kostenre (75.10), a treća Kanađanka Kejtlin Osmond (71.38).

Prethodno su kratke programe izveli i plesni parovi. Najbolji su bili Kanađani Tesa Virtu i Skot Moar. Aktuelni svetski i trostruki olimpijski šampioni su za svoj nastup dobili 80.51 poena. Amerikanci Maja i Aleks Šibutani su bili drugi sa 75.46, dok su olimpijci iz Rusije Ekatarina Bobrova i Dimitrij Solovjev bili treći sa 74.76 poena.

Posle kratkog programa u ženskoj konkurenciji bilo je jasno kojih pet timova će se takmičiti u finalu – Kanada, Olimpijci iz Rusije, Sjedinjene Američke Države, Italija i Japan.

Usledili su slobodni nastupi sportskih parova, u kojim su najviše ocene dobili Kanađani Megan Duhamel i Erik Redford. Njihov nastup dobio je 148.51 poen, što je timu Kanade donelo novih 10 bodova.

Italijani Valentina Marčeo i Ondrej Hotarek ostvarili su najbolji rezultat karijere sa 138.44 poena.

Treći su bili Rusi Natalija Zabijako i Aleksandar Enbert sa 133.28.

U ponedeljak su na programu slobodni programi za muškarce, dame i plesne parove.

U generalnom plasmanu vodeći su Kanađani sa 45 bodova, drugi su Olimpijci iz Rusije sa 39, treći Amerikanci sa 36, četvrti Italijani sa 35, a peti Japanci sa 32.