Timsko zlato za Kanadu u umetničkom klizanju

Umetničko klizanje 12. feb 20185:04 > 5:39
Podeli:
Getty Images/Richard Heathcote

Reprezentacija Kanade osvojila je zlatnu medalju u timskom nadmetanju u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

Tim Kanade je do zlatne medalje došao sa ukupno 73 boda, srebro su osvojili Olimpijci iz Rusije sa 66 bodova, dok su bronzani bili reprezentativci Sjedinjenih Američkih Država, koji su sakupili za treće mesto 62 boda. 

Reprezentativno takmičenje u umetničkom klizanju se u Pjongčangu odvijalo tokom tri dana, a na kraju su zlato za Kanadu zajedničkim naporima osvojili Patrik Čen, Ketlin Ozmond, Gabrijel Dejlman, Megan Duhamel i Erik Redford, kao i Tesa Virtu i Skot Moar, čijom je plesnom tačkom završen program.  

Kanađani su tako došli do prvog zlata u ovoj disciplini, jer su na prošlim Olimpijskim igrama u Sočiju 2014, kada je ekipno takmičenje uvedeno, bili drugi iza Rusije. 

Getty Images Sport, Richard Heathcote

Nadmetanja u ledenoj dvorani „Gangneung“ započela su u ponedeljak takmičenjem muškaraca u slobodnom programu, gde je Kanađanin Patrik Čen sakupio za svoj performans 179,75 bodova za novih 10 poena za svoju ekipu. Drugi je bio Rus (OiR) Mikail Koljada sa 173,57 bodova, a treći Amerikanac Adam Ripon sa 172,98 bodova. 

Nastavile su dame slobodnim programom, a fantastična je bila 15-godišnja Ruskinja Alina Zagitova (OiR), koja je „zaradila“ 158,08 bodova, a deset poena u ukupnom skoru. Druga sa najboljim ocenama je bila Amerikanka Mirai Nagasu (137,53 boda), a treća Kanađanka Gabrijel Dejlman, koja je sakupila 137,14 bodova, a timskih osam, što je već tada označavalo siguran trijumf Kanade. 

Takmičenje su zaključili plesni parovi, gde su ponovo maestralni bili Tesa Virtu i Skot Moar, koji su Kanadi doneli novih deset poena, a sebi ocenu 118,10. Drugi je bio par iz SAD Maja i Aleks Šibutani, a treći par iz Rusije Jekaterina Bobrova i Dmitri Solovijev. 

Posebno impresivno izdanje prikazala je i Amerikanka Mirai Nagasu, koja je prva u istoriji svoje zemlje izvela trostruki aksel na ZOI.