Zagitova: Još nisam dokazala ništa

Umetničko klizanje 12. feb. 201812:16 > 12:20
Podeli:
Maddie Meyer/Getty Images

Svojim izdanjem u timskom takmičenju Ruskinja Alina Zagitova pokazala je da je jedna od onih na koje treba obratiti pažnju tokom Zimskih olimpijskih igara.

Zagitova je jedna od klizača koji su doneli olimpijcima iz Rusije srebro među timovima, pošto je bila ubedljiva u slobodnom programu u konkurenciji žena. Zahvaljujući svojim besprekorno izvedenim skokovima, 15-godišnja Alina je ostvarila više od 20 sekundi prednosti u odnosu na Mirai Nagasu iz Sjedinjenih Država, koja je, između ostalog, izvela i trostruki aksel.

Iako je tek tinejdžerka, Zagitova se nije usplašila velike scene, naprotiv, jedva je dočekala trenutak da iskusi kako je to boriti se sa najboljima.

To je još jednog iskustvo za mene. Još nisam dokazala ništa. I dalje moram da se dobro pokažem u individualnoj konkurenciji“, rekla je Zagitova.

Zagitova je aktuelna evropska šampionka, njeno klizanje podseća na balet, a timsko takmičenje u Pjongčangu nije prvo na kojem je impresionirala. Prošlog meseca je svojoj partnerki za trenere Jevgeniji Medvedevoj nanela prvi poraz posle više od dve godine na Evropskom prvenstvu u Moskvu osvojivši zlato na oduševljenje domaćih navijača.

Richard Heathcote/Getty Images

Međutim, njen program, u kojem skokovi dolaze pri kraju da bi se dobile veće ocene, našao se na udaru. Amerikanka Ešli Vagner, koja se ne takmiči na Igrama, rekla je da program ruske klizačice nije performans, ali je naglasila da poštuje njen takmičarski pristup.

Ubijala je vreme u početku, a potom je u drugoj polovini samo skakala. To nije performans. Razumem da sistem to omogućava, ali to nije svrha umetničkog klizanja“, rekla je Vagnerova.

Mnogi očekuju da će se Zagitova i Medvedeva boriti za zlato u pojedinačnoj konkurenciji, a takmičenje je na programu 21. februara i dva dana kasnije. Do tada, zajedno sa ostalim klizačima iz Rusije ona će biti u Japanu, gde će se spremati za ono što je tek čeka.

Ne mogu da zamislim kako 15-godišnja devojčica može da se takmiči na Olimpijskim igrama“, rekla je Jekaterina Bobrova, koja se takmiči u plesnim parovima, „Jedino što mogu je da joj poželim srežu. Ona savršeno razume šta mora da uradi i šta je sposobna. A šta se desi, desiće se“.