Savčenkova: Vera, nepokolebljiva volja i borba

Umetničko klizanje 15. feb. 201817:01 > 17:06
Podeli:
Getty images/ Alexander Hassenstein

Nemački klizački par koji čine Aljona Savčenko i Bruno Maso okitio se zlatom u Pjongčangu. Slavi Nemačka, koja je na najsjajnije odličje čekala 66 godina, ali i Aljona, koja se na najviši stepenik podijuma popela tek na petom izdanju ZOI na kojima učestvuje.

Zlatna medalja u umetničkom klizanju bila je nešto na šta je Savčenkova dugo čekala. Posle kratkog programa, kada je nemački duo zauzeo četvrto mesto, zlato je delovalo daleko i nedostižno. Samo su savršeno izveden program i malo sreće mogli da ih vinu do prvog mesta.

Za mene je bilo veoma teško„, istakao je Maso, pošto se malo pripbrao i prestao da plače.

Maso je u sredu tokom izvedbe kratkog programa napravio grešku koja ih je koštala prva tri mesta – on je umesto trostrukog izveo dvostruki skok.

Posle kratkog programa rekli smo sebi: ‘Sada moramo da napadnemo kao tigrovi’. Tako je i bilo„, dodao je Maso.

Ipak, bez obzira na to koliko su bili rešeni da daju najbolje od sebe, nemački par ne bi imao šanse za zlatno odličje da kineski par, koji čine Sui Venđing i Han Cunu, nije napravio dve greške. Sui zbog povrede stopala nije mogla da izvede dva skoka, pa su Nemci sa minimalnom razlikom slavili posle slobodnog programa.

Nemačka je na ZOI u Pjongčangu već osvojila nekoliko medalja, i to u bijatlonu i sankanju, ali medalja u umetničkom klizanju za Nemce je potpuno posebna – ovo je njihovo prvo zlato u umetničkom klizanju u poslednjih 66 godina. Ria Baran i Paul Falk su osvojili zlato na Igrama u Oslu 1952. godine.

Iako ne toliko dugo, i Aljona Savčenko je duže od decenije priželjkivala zlato. Ovo je njeno peto učešće na ZOI, a ono što je uspela da osvoji su dve bronze sa nekadašnjim partnerom Robinom Solkovim.

Moj san je sada ostvaren, još ne mogu da verujem„, istakla je Savčenkova.

Pošto je na Igrama u Sočiju osvojila bronzano odličje, Savčenkova se odlučila na brojne izmene. Iz Kemnica se preselila u Oberstdorf, svog tadašnjeg trenera Ingea Štojera je zamenila Aleksanderom Kenigom, našla je novog partera – Francuza Bruna Masoa, koji je zbog toga postao nemački državljanin.

Sve sam zamenila jer sam tako želela. Ispostavilo se da su to bile ispravne odluke, isplatile su se. Zajedno smo rasli„, istakla je 34-godišnjakinja i dodala:

Nikada ne odustajem, to je moj moto. Moj život je borba. Možda to zvuči materijalistički, ali vam pokazuje nepokolebljivu volju. Verovala sam u ovo od početka pa do kraja, i juče. Nikada nisam sumnjala„, zaključila je Savčenko.