Brajan Orser – majstor presvlačenja

Umetničko klizanje 19. feb. 201815:52 > 16:54
Podeli:
Harry How GettyImages

Dok takmičari u umetničkom klizanju privode kraju pripreme pred izlazak na led, treneri imaju drugu brigu – kako promeniti jaknu na vreme. Brajan Orser, vicešampion na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu i Kalgariju, veštinu presvlačenja doveo je do savršenstva.

Getty Images

Na ZOI u Pjongčangu pod Orserovom palicom nastupa pet takmičara. Zlatni Japanac Juzuru Hanju, bronzani Španac Havijer Fernandez, Junvan Ča (15), Kanađaka Fabrijela Dejlman i Kazahstanka Elizabet Tursinbajeva

U petak i subotu kad su na programu bila takmičenja u muškojko kurenciji Kanađanin je imao tek nekoliko minuta za presvlačenje.

Ja sam kao ambasador globalnog umetničkog klizanja i veoma sam ponosan na sve takmičare“, našalio se Orser.

Trenersko žongliranje sa garderobom zahtevalo je tri presvlačenja, crna jakna sa zastavom Japana, crveno – teget – bela sa zastavom Koreje i svetlo plava za fernandezov nastup.

Iako vodi takmičare iz pet zemalja, Kanađanin ima samo dve jakne, Korejsku i Špansku. Japanska federacija mu je pozajmila garderobu za nastup, a za takmičenje klizačice iz njegove rodne Kanade pozajmica stiže od kolege trenera.

Još nije sigurno kako će biti obučen kad na led izađe Kazahstanka jer Tursinbajeva nije ni stigla u Pjongčang.

Harry How GettyImages

Potrebno mi je malo više vremena da se pripremim za svaki nastup. Moram da budem siguran da kad Havi nastupa nosim njegovu opremu, a kad je na ledu Juzubudem u crnoj jakni. Za zagrevanje imam neutralnu garderobu. Sreća pa sam od Japanaca dobio kravatu koja se uklapa uz sva tri nastupa“, nastavio je da se šali Orser.

Česta je pojava u umetničkom klizanju da na velikim takmičenjima nekoliko sportista iz različitih zemalja ima istog trenera i to je sasvim normalno ako se uzme u obzir da ima malo vrhunskih stručnjaka, a zakup leda je veoma skup, pa se isplati podeliti troškove.

Iako ne postoji pravilo da trener mora da nosi jaknu sa zastavom drževe za koju nastupa klizač, Orser je naglasio kako se trudi da ispoštuje takmičare i zato izvodi egzibicije presvlačenja.

Sa druge strane, kanadski bračni par Mari Frans Dubre i Patric Lozon treniraju američke i kanadske parove i na takmičenju će nositi crnu garderobu.

Možda dodam crveni šal jer obe zemlje imaju crveno na zastavama, a te dve boje se lepo uklapaju“, dodala je Dubre.