Prekinut trening mlade Ruskinje nije pitanje za MOK?

Umetničko klizanje 20. feb. 20184:45 > 4:48
Podeli:
Maddie Meyer, Getty Images Sport

Ruska klizačica Alina Zagitova morala je da prekine trening u Pjongčangu nakon samo nekoliko minuta jer je pozvana na doping test. Iz Međunarodnog olimpijskog komiteta objašnjavaju da nije čest slučaj da sportistima prekidaju treninge, ali da se dešavalo i ranije.

Direktor komunikacija Međunarodnog olimpijskog komiteta Mark Adams kaže da je bolje da pitanje zašto je ruskoj olimpijki Alini Zagitovoj prekinut trening postaviti ljudima iz Svetske anti doping agencije nego MOK.

„Ne znam sve detalje, ali ponekad se i to dešava. Svetska anti doping agencija radi na tome da ovo ne bude čest slučaj, ali ovo je svakako pitanje za njih ne za MOK“, rekao je Adams na konferenciji za medije.

Petnaestogodišnja Alina Zagitova se takmiči u umetničkom kilzanju i trening joj je u Pjongčangu prekinut nakon samo pet minuta i pozvana je na kontrolu urina na nedozvoljene supstance.

Nema ničega spornog u samoj proceduri doping kontrole. Sve je regulisano takozvanim ADAMS sistemom po kome se od sportista traži da navedu vreme u kome će sigurno biti na raspolaganju službeniku Svetske anti doping agencije. U slučaju da sportista u to vreme ne otvori vrata, ne čuje poziv ili ne dođe na test smatraće se upozorenim. Ukoliko se, primera radi, navede da će sportista od 17 do 18 časova biti u svojoj sobi, kontrola može da bude obavljena u bilo kom trenutku u okviru tog sata.

Jamie Squire, Getty Images Sport

U ovom slučaju, nije sve išlo kako treba.

U predviđenom vremenu, mladoj klizačici je uzet uzorak krvi, ali ona nije mogla fizički da ispuni zahtev da na kontrolu da i urin. Otišla je na trening koji je odmah prekinut što je izazvalo negodovanje u ruskom timu.

„Nekoliko sati je dete od 15 godina bilo izloženo pritisku odrasle osobe koja je od nje zahtevala da uradi nešto što u tom trenutku fizički nije mogla da ispuni. Nadam se da im nije palo na pamet da joj daju da pije pivo kao što to rade kada su hokejaši ili fudbaleri dehidrirani i ne mogu da daju urin na kontrolu“, navode iz ruskog tima.

„Naše klizačice su tek doputovale iz Japana gde su imale bazu jer u Pjongčangu nema leda na kome može da se trenira. Postoji samo jedan led za treninge i njega možete da koristite jako kratko u tačno određeno vreme i ako ne iskoristite svoj termin tog dana ostajete bez treninga. Zbog toga smo i trenirali u Japanu, ali pred sam početak takmičenja morate da budete tu gde se sve dešava. U ovakvim situacijama, kontrolor iz Svetske anti doping agencije je mogao da stoji pola sata uz nju i prati trening i da je nakon toga povede na testiranje. Ne shvatamo čemu toliki pritisak na dete. Ovo nije prvi slučaj drugačijeg tretmana ruskih sportista. Nadamo se da ovo psihički neće uticati na Alinu i da će se uspešno takmičiti za medalju na Igrama“, dodaje se iz tima ruskoh olimpijaca.